Wraz z nadejściem wiosny chętnie sięgamy po potrawy przygotowane na bazie warzyw. Ich przygotowanie nie nastręcza trudności.
Zapiekanka posypana chrupiącym boczkiem z brukselką i papryką
Składniki
- 8 większych ziemniaków
- 10 główek brukselki
- mała, czerwona papryka
- 20 dkg wędzonego boczku
- większa cebula
- średnia marchewka
- kilka łyżek oliwy
- grubo mielony kolorowy pieprz
- sól
Przygotowanie
1) Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od wyszorowania ziemniaków i ich ugotowania. Gdy te ostygną, przystępujemy do obierania i krojenia w grube plastry.
2) Brukselkę blanszujemy i odcedzamy. Z kolei cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, podczas gdy czerwoną paprykę w niewielkie słupki.
3) Naczynie żaroodporne pokrywamy warstwą oliwy. Następnie rozkładamy w nim plastry ziemniaków i brukselkę.
4) Na oliwie z oliwek smażymy cebulę i marchewkę. Pod koniec dodajmy słupki czerwonej papryki. Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia z ziemniakami.
5) Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Następnie umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz kolorowym pieprzem. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po 25 minutach wyjmujemy i podajemy domownikom.
Redakcja