migdaly-dla-zdrowia

Migdały są niedocenianymi produktami, które rzadko pojawiają się w diecie Polaków. Mimo wysokiej zawartości tłuszczu należą do najzdrowszych przekąsek. Warto je włączyć do codziennej diety i spożywać regularnie między posiłkami. W ten sposób dostarczymy naszemu organizmowi sporą dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i witamin oraz białka – około 20g w 100 g produktu.

Tłuste migdały

Migdały zawierają dużo tłuszczów, ale są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego dieta obfitująca w nieprzetworzone migdały wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL), podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenie poziomu trójglicerydów.
Migdały, które poddawane są obróbce termicznej, czyli gotowaniu, pieczeniu, czy prażeniu nie mają już takiego korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Wysoka temperatura powoduje wytworzenie kwasów tłuszczowych trans, które działają w organizmie jak wolne rodniki: podwyższają poziom złego cholesterolu (LDL), obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) i powodują tycie a nawet cukrzycę.

Źródło witamin i pierwiastków

Migdały są niezwykle zdrową przekąska również ze względu na dużą ilość witaminy E, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego. Dzięki dużej zawartości magnezu, potasu, fosforu i wspomnianych już wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy te zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej serca. Migdały są również zalecane przez amerykański Narodowy Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w profilaktyce nadciśnienia. Regularne spożywanie 34 orzechów dziennie może znacząco obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Natomiast zawarta w migdałach witamina B2 korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i naszego wzroku. Orzechy te są także cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. 23 sztuki migdałów dostarczą nam aż 70 mg tego pierwiastka.

Z ostatnich badań wynika również, że dieta bogata w migdały obniża poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejsza insulinoodporność. Działanie to przypisuje się dużej ilości kwasów nienasyconych i błonnika. Polecamy migdały szczególnie osobom ze stanem przedcukrzycowym, kobietom w okresie menopauzy oraz osobom ze zdiagnozowanym zespołem metabolicznym.

Wartości odżywcze migdałów
Garść migdałów (około 28 gram, czyli 24 sztuki) zawiera:
Kalorie: 164 kalorie
Białko: 6,0g
Węglowodany: 5,6g
Tłuszcz: 14,3g
Błonnik: 3,3g

Anna J