szpinak-solidna-dawka-zelaza

Jeśli przezwycięży się uraz z dzieciństwa, odkryjemy, że potrawy z dodatkiem szpinaku czarują smakiem i oryginalnością, ale przede wszystkim stanowią końską dawkę cennych witamin.

Szpinak – roślina o azjatyckim rodowodzie

Popularny już od dawna w Polsce szpinak przywędrował do naszych ogrodów aż z rejonów Dalekiego Wschodu. Ta roślina, która pochodzi z rodziny komosowatych, dzieli się na trzy gatunki. Szpinak swoje korzenie ma w środkowo-zachodniej Azji. Roślina uprawiana jest przede wszystkim jako warzywo.
Szpinak jest warzywem jednorocznym lub dwuletnim. Jego liście są zebrane w rozetkę.

Przysmak, który nie ma sobie równych

Nie będzie przesadą, stwierdzenie, że gdziekolwiek by się nie pojawił – będzie zdecydowanym królem na talerzu. Nie ważne czy to w towarzystwie drobiu, sera fety czy makaronu typu rurka. Szpinak to roślina, która doczekała się udziału w licznych przepisach, zarówno daniach wegeteriańskich jak i mięsnych.

W polskiej kuchni najczęściej jest podawany w formie zasmażki ze śmietaną i sporą ilością czosnku, który wydobywa jego charakterystyczny smak. Sporą popularnością cieszy się też zupa szpinakowa, naleśniki ze szpinakiem, szpinak w towarzystwie jajka.

Anna Konopka