zamiast-tabletek-cebula-i-czosnek

Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.

Informacje o leczniczych właściwościach czosnku i cebuli znane były już w czasach starożytnych. Ślady tej wiedzy odnaleziono w piramidach egipskich, zabytkach piśmienniczych starożytnych Chin, Grecji oraz Imperium Rzymskiego.

Najnowsze badania nie tylko potwierdzają zdrowotny wpływ tych roślin, ale też dowodzą, iż związki siarkowe w czosnku oraz antyutleniające flawonoidy w cebuli mają działanie antyrakowe. Substancje te hamują wzrost komórek nowotworowych, a obecny w składzie selen pobudza tworzenie krwinek białych i przyczynia się do eliminacji obcych komórek.

Przeprowadzone w ostatnich latach doświadczenia dowiodły, że kobiety i mężczyźni jedzący przynajmniej siedem porcji cebuli na tydzień o połowę rzadziej zapadali na raka okrężnicy niż osoby, które w kuchni unikają tego warzywa. To samo tyczy się amatorów czosnku, którzy chorowali o jedną czwartą rzadziej od jego przeciwników.

A. Złotkowska