Jednym z głównych problemów, który zaczyna nam doskwierać w okresie około menopauzalnym jest spowolniony metabolizm, który sprawia, że łatwiej przybieramy na wadze. Najnowszym trendem w dietetyce jest określenie osobistego typu przemiany materii i dobraniu indywidualnej diety, odpowiedniej do twojego typu metabolicznego.
Procesy metaboliczne są sumą wszystkich reakcji chemicznych i biologicznych, przetwarzających powietrze, wodę, energię z pożywienia i światła słonecznego, które są konieczne do podtrzymania życia.
Pożywienie jest dla nas źródłem niezbędnych witamin, minerałów, enzymów, pozwalających na odbudowę komórek. Znajdziemy je w dobrej jakości żywności, ale jak się okazuje ten sam mikroelement lub witamina mogą mieć całkowicie odmienny wpływ na dwie różne osoby. Jak pokazują ostatnie badania każdy z nas jest genetycznie obciążony informacją, jakie jedzenie i w jakiej ilości mu służy. Dlatego stosowanie diet odchudzających czy zestawów witaminowych przeznaczonych „dla każdego” pomoże tylko niektórym, dla drugich nie będzie skuteczne, a trzeciej grupie może nawet zaszkodzić.
Być może określenie typu przemiany materii będzie dla Ciebie odpowiedzią na pytanie dlaczego dotychczasowe próby odchudzania kończyły się porażką. Jeżeli przeszłaś już menopauzę i pod wypływem niedostatku hormonów zaczęłaś intensywnie tyć, możesz zahamować ten proces wybierając odpowiednie dla twojego metabolizmu produkty spożywcze.
Nasz organizm właściwie gospodaruje białkami, węglowodanami, tłuszczami, witaminami oraz minerałami, gdy krew posiada odczyn równy pH 7,46. Gdy Twoje pH znajduje się poniżej tej wartości oznacza to, że krew ma tendencje kwasowe. Jeżeli wynik przewyższa wskazaną normę, krew ma tendencje zasadowe. Im większa jest różnica w kierunku kwasowym lub zasadowym, tym mniej ekonomicznie Twój organizm przekształca elementy składowe pokarmu w energię. Konsekwencją tego jest zachwianie równowagi organizmu, które wiedzie do nadwagi i wielu problemów zdrowotnych. Poziom ph i określenie typu metabolicznego odbywa się na podstawie laboratoryjnych badań krwi.
Naukowcy wymieniają trzy podstawowe typy metaboliczne. Pierwszy z nich, czyli szybki spalacz to osoba o szybkiej przemianie materii, której krew ma tendencje kwasowe. Potrzebuje on więcej czasu na spalenie pożywienia, w związku z czym jej dieta oparta jest głównie na mięsie, tłuszczach, pewnej ilości jarzyn, oleju rybiego, oraz wymaga dostarczenia witamin E, B3, B12, B5, cynku, jodu oraz witaminy C w formie calcium ascorbat ( o odczynie zasadowym).
Wolny spalacz charakteryzuje się powolną przemianą materii i odczynie krwi zasadowym. W związku z tym wymaga diety opartej w większości na węglowodanach czyli jarzynach, owocach , mniejszej ilości białka zwierzęcego oraz dostarczenia witamin B1, B7, B3, B6 oraz makroelementów magnezu, chromu, potasu i witaminy C w postaci kwasu askorbinowego, która ma odczyn kwaśny.
Osobnik zbalansowany natomiast jest mniej uzależniony od rodzaju diety, a jego dieta pozwala na większą dowolność w doborze pokarmu, który jest odpowiedni dla obu wymienionych wyżej grup.
Określenie własnego typu metabolicznego i zastosowanie odpowiednio zbilansowanej diety pozwala na długotrwałą redukcją wagi bez stosowania sztucznych suplementów diety w postaci proszków lub tabletek i bez powracającego efektu „jo-jo”. Odpowiednią wagę i zdrowie zyskasz dzięki naturalnym, właściwie dobranym pokarmom z których przygotujesz urozmaicone posiłki. Jeżeli okres przekwitania był dla Ciebie do tej pory ciężką i nieskuteczną walką ze zbędnymi kilogramami to określenie „typu spalacza kalorii” może być pierwszym krokiem do zapanowania nad własnym organizmem i jego przemianą materii.
Anna J