olej-rzepakowy-i-jego-wlasciwosci

Olej rzepakowy jest roślinnym olejem spożywczym wytwarzanym z rzepaku. Olej ten jest nie tylko najpopularniejszym olejem w Polsce, ale także i jednym z najzdrowszych. Właśnie dlatego nazywany jest „oliwą północy”.

Właściwości lecznicze oleju rzepakowego

Obecnie  jest tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, dzięki czemu posiada właściwości lecznicze, gdyż zawiera wiele substancji pozytywnie wpływających na organizm.

Przede wszystkim olej rzepakowy posiada najdoskonalszy skład kwasów tłuszczowych. Prawie nie ma w nim niezdrowego kwasu eurykowego, a zawartość szkodliwych związków siarkowych, tzw. glukozynolanów została znacznie obniżona. Dodatkowo, olej ten, w porównaniu do innych olejów roślinnych, zawiera najwięcej kwasów omega-3, których organizm ludzki nie potrafi syntetyzować, a które muszą być regularnie dostarczane. Kwasy te są zaliczane przez Światową Organizację Zdrowia do składników żywności, które w znacznym stopniu zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, nowotworów złośliwych i chorób sercowo-naczyniowych.  Zawiera także kwas omega-6. Co ważne, w tym oleju jest wręcz idealna z punktu widzenia potrzeb żywieniowych relacja kwasów omega-6 do omega-3.

Żaden inny olej roślinny, nawet oliwa, nie ma tak korzystnej relacji kwasów nienasyconych. Ważnym składnikiem jest także kwas oleinowy, który odpowiada za właściwą regulację złego cholesterolu LDL. W oleju rzepakowym znajdują się także sterole roślinne, które wspomagają działania obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Sabina Sosnowska