Olej rzepakowy jest roślinnym olejem spożywczym wytwarzanym z rzepaku. Olej ten jest nie tylko najpopularniejszym olejem w Polsce, ale także i jednym z najzdrowszych. Właśnie dlatego nazywany jest „oliwą północy”.
Olej północy
Olej rzepakowy nie bez powodu nazywany jest olejem północy, bowiem podobnie jak oliwa, ma ona bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z racji tego, że w Polsce panuje inny klimat i inne warunki, to olej rzepakowy w tych warunkach sprawdza się wręcz lepiej niż oliwa z oliwek. W różnych dietach podkreśla się, żeby spożywać produkty, owoce i warzywa regionalne, bowiem organizm ludzki jest tak skonstruowany, że lepiej wykorzystuje składniki rodzimych produktów spożywczych. A olej rzepakowy do takowych należy.
Olej rzepakowy – ciekawostki
- Olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu.
- Olej rzepakowy zawiera więcej kwasu omega-3 niż sławna oliwa z oliwek.
- Olej rzepakowy podwójnie ulepszony nie jest produktem GMO.
- Olej rzepakowy może być spożywany w trakcie diety odchudzającej, bowiem zawiera profil kwasów tłuszczowych wspierających proces chudnięcia.
Sabina Sosnowska