Według mitologii drzewko oliwne podarowała Grekom Atena. Zachwyceni darem na jej cześć nazwali swoje najwspanialsze miasto jej imieniem – Ateny. Już starożytni Grecy poznali się na bezcennych właściwościach oliwek dla zdrowia, urody i długiego życia.
Eliksir długowieczności
Bez wątpienia oliwka odgrywała dużą rolę w kulturze, sztuce oraz mitologii narodów śródziemnomorskich.
W starożytnej Grecji gałązki oliwne były symbolem pokoju i pojednania, natomiast drzewka oliwne symbolem długowieczności. Bierze się to z tego, że mogą żyć i owocować nawet 2000 lat.
Zielone czy czarne?
Które oliwki częściej goszczą na Twoim talerzu? Te zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin. O ich kolorze po prostu decyduje pora kiedy zostają zerwane. Jeszcze niedojrzałe oliwki są koloru zielonego. Po paru miesiącach zmieniają barwę na ciemnofioletową i czarną.
- Są wtedy skarbnicą drogocennego tłuszczu.
- Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo
- Witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.
- Oliwki są owocami oleistymi, bogatymi w tłuszcze, a więc także w kalorie.
- Skóra oliwek jest bogata w olejek eteryczny, który nadaje im specyficznego zapachu.
Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal. Jednak zajadając się oliwkami skąpanymi w południowym słońcu Hiszpanii, Włoch czy Grecji nie należy myśleć o kaloriach. Każda oliwka to bezcenne właściwości odżywcze dla naszego zdrowia oraz smak, który przywołuje wspomnienia bądź marzenia o malowniczych gajach oliwnych Południowej Europy.
Na śródziemnomorskim talerzu
Warto wiedzieć, że litr czystej oliwy powstaje z 5 kg oliwek. Jest ona podstawowym składnikiem śródziemnomorskiej kuchni – uważanej za najzdrowszą dietę do stosowania na co dzień. Śródziemnomorska dieta jest nie tylko zdrowa i bardzo wartościowa, jest przede wszystkim wyśmienita. Południowcy potrafią cieszyć się z pysznego jedzenia, tak dobrze jak cieszą się z życia. Dobre jedzenie jest nieodłączna częścią szczęśliwego życia.
Na zimno i na gorąco
Wbrew powszechnym opiniom oliwę można warto wykorzystywać nie tylko do zimnych potraw, nawet rozgrzana na patelni zachowa swoje bezcenne właściwości.
Temperatura wrzenia oliwy z oliwek jest dużo wyższa niż pozostałych oliw czy tłuszczów. W ten sposób – według swojego wskaźnika kwasowości – oliwa może być podgrzana do temperatury 230°C, podczas gdy temperatura oleju arachidowego nie może przekraczać 200°C, słonecznikowego 170°C i masła 110°C.
Oliwa – bogactwo zdrowia i urody:
- Przeciwdziała astmie
- Przeciwdziała chorobom serca
- Zwiększa przyswajalność witamin
- Ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy – leczy choroby wątroby, żołądka oraz zaparcia
- To prawdziwy eliksir piękna – jest podstawowym składnikiem balsamów i kremów, które wspaniale nawilżają i zapobiegają wysuszaniu się skóry
Nic dziwnego, że od starożytnych czasów aż do dnia dzisiejszego drzewo oliwne i jego błogosławiony owoc jest symbolem mądrości, pokoju, zdrowia i siły. Zasmakujmy się w tych owocach i jedzmy je na zdrowie i piękny wygląd.
Zuzanna Górka