Na portalu nieraz już pisaliśmy czym jest osteoporoza i jakie są czynniki ryzyka rozwoju osteoporozy oraz jakimi metodami sprawdzić stan kości. Dla mnie – jako dietetyka – najważniejsze jest prawidłowe żywienie w profilaktyce i dietoterapii osteoporozy.
Jakie czynniki utrudniają mineralizację kości?
Nadmiar fosforu w diecie czyli duże ilości mięsa, napojów gazowanych oraz dodatków do żywności przetworzonej(zup, koncentratów, dań gotowych). Nadmiar sodu negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową. Niekorzystny wpływ ma również alkohol, kofeina i palenie papierosów.
Co jeść podczas leczenia osteoporozy?
Przede wszystkim produkty mleczne, sery żółte, jogurty, kefiry, maślanki, mleko, biały ser. Dobrym źródłem są małe rybki np. sardynki oraz produkty roślinne takie, jak rośliny strączkowe, orzechy, brokuły czy pomarańcze. Dodatkowo na rynku można dostać wiele produktów wzbogacanych w wapń: soków owocowych, napojów sojowych czy płatków śniadaniowych. Można również wybierać wody mineralne ze zwiększoną ilością wapnia (150-500 mg/ litr).
Najprostszym sposobem, by dostarczyć odpowiedniej ilości wapnia oraz innych potrzebnych witamin i składników mineralnych, jest przestrzeganie zaleceń piramidy żywieniowej.
Lekkość życia
Doradztwo żywieniowe
www.lekkosc-zycia.pl
inż. Marzena Grobelna