Osteoporoza to jedna z najgroźniejszych chorób dotykająca kobiety w wieku około menopauzalnym. Poświęca się wiele uwagi na jej zbadanie oraz odkrycie nowych możliwości jej zapobiegania. Najnowsze badania wykazują, że zbawienny wpływ na nasze kości ma… alkohol spożywany w niewielkich ilościach.
Zdrowy drink
Od dawna było wiadomo, że osoby, które codziennie spożywają niewielkie ilości alkoholu w postaci lampki wina lub szklanki piwa, mają gęstsze kości, niż ludzie, którzy nie piją wcale… albo piją bardzo dużo. Uważano to jednak za zbieg okoliczności, szukano innych, niż alkohol czynników. Może to dieta, albo wrodzona genetyczna odporność obywateli danych narodowości?
Osteoporoza – Zbadajmy to!
Najnowsze, bo opublikowane w styczniu 2012 roku, badania Uniwersytetu Stanu Oregon, naprowadzają nas na inny trop. Profesor Urszula Iwaniec, która od wielu lat zajmuje się badaniem procesów metabolicznych człowieka i zwierząt, wraz z badaczami chorób wieku około menopauzalnego, postanowili przeprowadzić zakrojone na szeroką skalę badania przekwitających kobiet.
Sprawdzano między innymi wpływ alkoholu na stan kości. Przebadano kobiety, które zadeklarowały wypijanie pewnych ilości napojów wyskokowych w ciągu tygodnia. Oczekiwano, że będzie działał destrukcyjnie, jednak, ku ich zdziwieniu, okazało się, że do pewnego momentu procenty nie tylko nie szkodzą, ale wręcz pomagają zachować odpowiednią gęstość kości.
Jak to odkryto? Otóż przeprowadzono najpierw dokładny wywiad na temat diety, stopnia sprawności fizycznej, trybu życia, spożywania używek. W trakcie badań zauważono, że u kobiet, które codziennie raczyły się odrobiną alkoholu, a na czas badań go odstawiły, w ciągu dwóch tygodni znacznie pogorszył się stan kości.
Joanna Pastuszka-Roczek