Awokado to wspaniały owoc o wszechstronnym wykorzystaniu, bardzo smaczny i przede wszystkim zdrowy. To prawdziwy dar natury. W tym niepozornym owocu mieści się cała skarbnica cennych witamin i minerałów, które nie tylko dbają o nasze zdrowie ,ale i mają znamienny wpływ na poprawę urody.
Wszechstronność awokado była znana od dawna. Aztekowie stosowali liście i korę tego owocu w leczeniu gorączki i dolegliwości kobiecych. Samego owocu używali natomiast jako afrodyzjaku.
Jedz na zdrowie i urodę
- Awokado jest bogate w niezbędne do życia kwasy tłuszczowe, które zapobiegają chorobom układu krążenia i chronią przed rakiem. Właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu nazywane jest owocem maślanym.
- Zawiera białko, beta-karoten, witaminy C,E i z grupy B, a także potas, magnez, wapń i fosfor. Dzięki zawartością tych cennych witamin i minerałów doskonale obniża poziom trójglicerydów oraz zły cholesterol, jednocześnie podwyższając dobry.
- Zapewnia prawidłowy rytm serca, reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
- Jest wskazane w stanach przedcukrzycowych, ponieważ prawie w ogóle nie zawiera cukru, a przy okazji zmniejsza poziom insuliny we krwi.
- Ze względu na dużą zawartość witaminy E awokado opóźnia procesy starzenia, zapewnia nam także urodę – poprawia strukturę skóry i dba o jej zdrowy wygląd. Doskonale nawilża, przez co zapobiega wysuszeniu skóry. To dlatego właśnie jest składnikiem wielu kremów i balsamów do ciała.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of California w Los Angeles, awokado to najbogatsze źródło przeciwutleniaczy. To tez najlepsze spośród 20 najczęściej spożywanych owoców źródło luteiny, która chroni nas przed schorzeniami oczu.
Jak kupić dobre awokado?
Najlepsze jest awokado dojrzałe, czyli z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Powinien on mieć mazistą konsystencję, być jak masło w temperaturze pokojowej, łatwy do rozgniecenia widelcem. Jeśli nasze awokado jest twarde wystarczy zawinąć je w papier lub folię aluminiową i odłożyć w ciemne miejsce na 2 – 3 dni.
Przysmaki z awokado w roli głównej
W kuchni awokado ma wiele pysznych zastosowań. Idealne do kanapek – rozdrobnione z dodatkiem soli, pierzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony składnik sałatek – pokrojone w plasterki. Skórkę z awokado można też wypełniać sałatką z pomidorami, ulubionymi serami i krewetkami. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek.
Tak naprawdę awokado możesz dodawać do wszystkiego co lubisz, aby cieszyć się pysznym jedzeniem, które ma pozytywny wpływ na Twój organizm i promienny wygląd.
Zuzanna Górka