Choć cytrusy nie rosną naturalnie w naszym klimacie, warto dbać, by nie zabrakło ich w naszej diecie. Te witaminowe bomby mają świetny wpływ na organizm pod warunkiem, że faktycznie są pełne witamin, a nie chemii.
Jak i kiedy jeść cytrusy
Według wskazań wielu lekarzy, ludzie powinni unikać jedzenia cytrusów podczas upałów. Substancje w nich zawarte, wywołują bowiem nadczynność wątroby, potocznie zwaną „przegrzewaniem wątroby”. Dlatego sugerowane jest spożywanie owoców cytrusowych zimą.
W okresie letnim po ich zjedzeniu nie należy narażać organizmu na nasłonecznienie, ponieważ odnotowuje się przypadki wylewów związane z ich konsumpcją.
Najbardziej ‘chemiczna’ jest skórka owoców cytrusowych, dlatego zawsze oddzielajmy ja przed spożyciem owocu. Aby uniknąć spożycia pestycydów i najpełniej skorzystać z dobrodziejstwa witamin oraz minerałów zawartych w cytrusach, warto też pić świeżo wyciśnięte soki. Podczas powstawania takiego napoju niemal wszystkie pestycydy i substancje szkodliwe zostają na skórce, a my pozyskujemy same witaminy!
ALNG