
Stragany uginają się pod ciężarem różnokolorowych papryk, które są blisko spokrewnione z ziemniakami. Dlaczego na naszym talerzu nie powinno zabraknąć tego warzywa?
Znaczenie kwasu foliowego
Po zieloną paprykę powinny sięgać kobiety w ciąży. Szacuje się, iż jej skórka pokrywa 1/4 zapotrzebowania na kwas foliowy. Niedobór tego składnika prowadzi do anemii megaloblastycznej i rozszczępu kręgosłupa u płodu. W związku z tym, iż witamina B9 jest rozpuszczalna w wodzie, nie grozi nam przedawkowanie.
Witamina młodości
Osoby, które pragną zachować młody wygląd, powinny przyjrzeć się swojej diecie. W menu nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminę E. Znajdziemy ją w żółtej papryce, którą często wykorzystujemy do dekoracji potraw.
Źródło luteiny i zeaksantyny
Ludzie, których dieta obfituje w paprykę, rzadziej zmagają się z chorobami oczu. To popularne warzywo dostarcza luteiny i zeaksantyny. Wspomniane substancje chronią siatkówkę oka przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
Na zakupach warto przyjrzeć się warzywom, które wrzucamy do koszyka. Podczas transportu papryka często ulega uszkodzeniu, a każde obtarcie stanowi otwartą furtkę dla mikroorganizmów. Drobnoustroje wnikają do wnętrza warzywa i przyczyniają się do jego rozkładu. Największe zagrożenie niosą ze sobą pleśnie, które wytwarzają mikotoksyny. Tych substancji nie należy lekceważyć, ponieważ latami kumulują się w organizmie i mogą doprowadzić do powstania zmian o charakterze nowotworowym.
Irmina