pascha na Wielkanoc

Wielkanoc to prawdziwie wiosenne i pachnące święta. Przygotowujemy na nie tradycyjne potrawy, które mają swoje znaczenie także w kontekście religijnym. Na uroczystym stole zwykle pojawia się pascha. Co to za potrawa i jak ją przygotować?

Pascha wielkanocna – tradycja na świątecznym stole

Pascha jest tradycyjną potrawą wielkanocną, wywodzącą się z obrządku północno-rosyjskiego. U nasz sąsiadów nie może jej zabraknąć, choć nie wszyscy Polacy przygotowują takie danie. Słodki przysmak jest zrobiony z mleka, śmietany, twarogu oraz innych dodatków. Zwykle ma kształt ściętej piramidy i jest w smaku niezwykle słodka. Najmłodsi z pewnością będą zachwyceni paschą. Pascha jest symbolem naturalnych darów, bogactwa i dobrobytu. W naszym kraju tradycja podawania w Wielkanoc paschy jest szczególnie kultywowana na Kresach Wschodnich. Pascha równie dobrze może pełnić rolę deseru, niekoniecznie tylko świątecznego. Jej przygotowanie nie jest trudne, więc nawet amator gotowania poradzi sobie z tym tradycyjnym daniem.

Tradycyjna pascha

Składniki:

  • 2 l mleka
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • wanilia
  • bakalie (według uznania)

Przygotowanie:

Bakalie możemy wcześniej namoczyć i pokroić. Mleko zagotowujemy z wanilią, wlewamy roztrzepane jajka i śmietanę. Płyn gotujemy, aż serwatka oddzieli się od sera. Po odcedzeniu wanilii odstawiamy paschę do ostudzenia. Następnie ser odsączamy przez gazę lub sitko i zostawiamy na sitku na noc. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser. Całość możemy wyrobić mikserem. Do masy dodajemy bakalie, wkładamy do lodówki, by stężała. Przed podaniem wykładamy do góry dnem na talerz, dekorujemy i podajemy.

Pascha z brzoskwiniami

Składniki:

  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • wanilia
  • 1,5 kg twarogu
  • bakalie
  • 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:

Twaróg mielimy dwukrotnie, po czym wykładamy na cedzak, dociskamy talerzykiem i chowamy na noc do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, żółtka oddzielamy od białek i przecieramy na sitku. Masło ucieramy z cukrem, żółtkami i serem, dodajemy bakalie, wanilię i przekładamy masę do miseczki lub formy. Całość chłodzimy w lodówce przez noc. Paschę wyciągamy z formy na talerzyk, podajemy z pokrojonymi brzoskwiniami i sokiem z puszki. Tak przygotowana pascha zastąpi nam sernik na zimno.

Pascha

Składniki:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 50 g rodzynek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki rumu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 30 g płatków migdałowych
  • sól
  • bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

tradycjaTwaróg przepuszczamy przez maszynkę. Rodzynki zalewamy rumem, a żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Przez 10 minut ucieramy masę w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu dodajemy do masy stopniowo masło i ser. Do masy serowej dodajemy sól oraz resztę składników, wszystko mieszamy. Przygotowujemy czystą doniczkę, wykonując w jej dnie dziurkę. Następnie wykładamy ją gazą i przekładamy masę. Dociskamy całość talerzykiem lub słoikiem i chłodzimy w lodówce umieszczając w naczyniu tak, by ściekał do niego płyn. Po nocy spędzonej w lodówce przekładamy paschę na talerzy i dekorujemy bakaliami.

Katarzyna Antos