Kawa niejedno ma imię. Jej smak, zapach, zawartość kofeiny oraz inne właściwości prozdrowotne zależą od wielu czynników. Rodzaje kawy, jej odmiany, jakość ziarna, miejsce uprawy, sposób obróbki ziaren – wszystko to wpływa na efekt końcowy. Nic dziwnego, że czasem mała czarna jest niezwykle łagodna w smaku, a kiedy indziej nie potrafimy jej wypić ze względu na gorzki posmak. W naszym artykule zdradzamy, czym różni się arabica od robusty.
Spis treści:
- Arabica i robusta – najpopularniejsze gatunki kawy w ujęciu globalnym
- Arabica, czyli kawowiec wrażliwy na czynniki zewnętrzne
- Robusta – azjatycka specjalność, która zachęca ceną
- Różnice w budowie ziarna kawy
- Dlaczego robusta zazwyczaj jest tańsza od arabiki?
- Czym różni się arabica od robusty?
- Arabica czy robusta – która zawiera więcej kofeiny?
- Różne rodzaje kawy w jednym miejscu
- Czekolada do kawy, czyli jak osłodzić małą czarną
Arabica i robusta – najpopularniejsze gatunki kawy w ujęciu globalnym
Arabica i robusta to dwa najpopularniejsze gatunki kawy, istnieją także inne, jednak ich udział w rynku ma charakter marginalny. Najwięcej w skali globalnej uprawia się arabiki. Stanowi ona aż 2/3 wszystkich upraw. Plantacji robusty jest mniej, ale generują one mniejsze problemy, przez co plony są stosunkowo obfite.
Arabica, czyli kawowiec wrażliwy na czynniki zewnętrzne
Arabica to gatunek kawy, który wykazuje wysoką podatność na oddziaływanie niekorzystnych czynników zewnętrznych. Wykazano, iż nie sprzyjają jej insekty, zmiany klimatu, choroby itp. Aby uzyskać odmiany odporne na niekorzystne czynniki zewnętrzne, poddaje się je nieustannym krzyżówkom genetycznym. Dotychczas udało się uzyskać aż 140 odmian arabiki. Wszystko wskazuje jednak na to, że to nie koniec. Arabica ze względu na trudności, jakie przysparza rolnikom i stosunkowo niskie plony, jakie zapewnia, jest dość drogą kawą. Oczywiście wszystko zależy od konkretnej odmiany i pochodzenia. Cena rynkowa wysokiej jakości odmiany arabiki pochodzącej z Panamy czy Kolumbii czasem sięga nawet 2 tysięcy dolarów za kilogram!
Grafika: Venosa.pl
Robusta – azjatycka specjalność, która zachęca ceną
Robusta to drugi najpopularniejszy gatunek kawy po arabice. Jej największe uprawy są zlokalizowane w Azji, a dokładniej w Indiach, Indonezji i Wietnamie. Plantacje robusty można też spotkać w Brazylii oraz w niektórych państwach afrykańskich. Przynoszą one bardzo dobre plony, mimo iż nierzadko mają na półdziki charakter. Robusta nie jest bowiem zbyt wymagająca. Przy spełnieniu elementarnych warunków może wyrosnąć w wielu miejscach. Wykazuje większą odporność na szkodniki, choroby czy zmiany klimatu, dlatego nie wymaga częstego doglądania. Pracy przy uprawie robusty jest znacznie mniej, dlatego też ta kawa osiąga znacznie niższe ceny rynkowe. Niemniej, podobnie jak w przypadku arabiki, wyróżniamy tutaj produkty niskiej, średniej i wysokiej jakości.
Różnice w budowie ziarna kawy
Czym różni się arabica od robusty? Okazuje się, że już przyglądając się samym ziarnom, można dostrzec wyraźne różnice. Ziarno robusty sprawia wrażenie bardziej zaokrąglonego, pośrodku można zaś dostrzec charakterystyczną bruzdę. W przypadku arabiki ziarno ma bardziej podłużny kształt, natomiast bruzda przypomina lekko faliste koryto rzeki.
Grafika: Venosa.pl
Dlaczego robusta zazwyczaj jest tańsza od arabiki?
Jak wcześniej wspominaliśmy, plantacje robusty są bardziej wydajne i odporne na czynniki zewnętrzne, przez co wymagają niższego nakładu pracy. W rezultacie jej cena jawi się jako bardziej przyjazna dla portfela. Natomiast zbliżonej jakości arabica, która pochodzi z tego samego kraju, na ogół jest 2-krotnie droższa. Wymaga bowiem regularnego doglądania i większej troski.
Czym różni się arabica od robusty?
Cena, kraj pochodzenia czy kształt ziarna nie są często tak ważne jak smak kawy. Ten zależy od gatunku. Arabica jawi się jako dużo łagodniejsza, posiada słodki posmak. Natomiast robusta stanowi idealne rozwiązanie dla miłośników goryczy, którzy z pewnością docenią jej ciężkie, a zarazem gorzkie akordy. Jeśli nie przepadasz za mocną kawą, zazwyczaj dodajesz do niej syrop lub rozcieńczasz ją mlekiem, postaw na arabikę. Natomiast gdy masz w sobie naturę eksperymentatora i lubisz poznawać nowe smaki, niestraszny ci intensywnie gorzki posmak, to robusta wydaje się atrakcyjniejszym rozwiązaniem.
Grafika: Venosa.pl
Arabica czy robusta – która zawiera więcej kofeiny?
Kofeina to substancja, która pobudza, poprawia zdolności intelektualne, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz zwiększa o 1/3 przepływ krwi przez naczynia krwionośne, co skutkuje lepszym dotlenieniem narządów. Niektóre osoby, które wykazują wysoką wrażliwość sensoryczną, muszą uważać na ten alkaloid. Ten bowiem może je nadmiernie pobudzić i spowodować problemy ze snem. Niewątpliwie arabica zawiera mniej kofeiny, przez co wykazuje słabsze działanie aktywizujące. Jeśli natomiast jesteś osobą, której zazwyczaj doskwiera niskie ciśnienie skutkujące brakiem energii do działania albo masz przed sobą mnóstwo pracy lub nauki, robusta postawi cię na nogi. Wysoka zawartość kofeiny ułatwia też zapamiętywanie nowych wiadomości, co szczególnie cenią sobie studenci podczas sesji.
Różne rodzaje kawy w jednym miejscu
Jesteś kawoszem i lubisz poznawać różne odmiany kaw pochodzące ze wszystkich zakątków świata? Koniecznie musisz odwiedzić sklep internetowy Venosa.pl. Znajdziesz w nim zarówno arabikę, jak i robustę. W związku z tym, iż ziarna pochodzą z różnych zakątków świata, możesz porównać arabikę kolumbijską z arabiką panamską. Otwiera to szerokie pole do eksperymentowania i poszukiwania idealnego smaku. W tym miejscu warto nadmienić, iż kawy zakupione na Venosa.pl można też próbować ze sobą mieszać, aby udoskonalić smak małej czarnej. Wolisz powierzyć tę kwestię profesjonalistom? We wspomnianym sklepie online znajdziesz też gotowe mieszanki, w tym niezwykle popularną w Polsce kawę Lavazza. Jej założyciel z niezwykłą starannością łączył ze sobą różne odmiany kawy. Dbał również o sposób ich pakowania i przechowywania, co zapewniło im niepowtarzalny aromat. Na Venosa.pl znajdziesz szeroką ofertę produktów kawowych, w tym kawę w ziarnach, mieloną, rozpuszczalną, w kapsułkach, w saszetkach, w wersji BIO oraz w puszce. Jedni z nas cenią sobie tradycyjne formy parzenia (po turecku), drudzy korzystają ze specjalistycznych urządzeń. Nic dziwnego, że sklep internetowy Venosa.pl uwzględnił ten aspekt, wprowadzając kawy do ekspresu ciśnieniowego, kolbowego, przelewowego, kawę w kapsułkach, saszetkach oraz przeznaczoną do parzenia po turecku. W trosce o wysoką jakość produktu oraz zadowolenie klienta, dostępne są wyłącznie kawy pochodzące od sprawdzonych, polskich dystrybutorów.
Grafika: Venosa.pl
Czekolada do kawy, czyli jak osłodzić małą czarną
Kawa, zwłaszcza robusta, ma specyficzny, gorzki posmak. Niektórzy czują potrzebę jego przełamania. Z tego powodu sięgają po mleko, to ze względu na swój zasadowy charakter lekko łagodzi też kwasowość małej czarnej. Jeszcze inni próbują sobie osłodzić kawę. Sklep internetowy Venosa.pl doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego też poszerzył swoją ofertę o słodkości. Do dyspozycji mamy orzechy w czekoladzie, owoce w czekoladzie, czekoladę mleczną, czekoladę bio, czekoladę gorzką, czekoladę bez cukru. Wszystkie pochodzą z renomowanej marki Chocolate Bush.