piwo-wplywa-korzystnie-na-zdrowie

Piwo to powszechnie lubiany na całym świecie alkohol. Oprócz dobrego smaku ma również właściwości zdrowotne, które warto poznać.

Napój alkoholowy taki jak piwo także może korzystnie wpływać na nasze zdrowe. Zawarte w nim składniki mają działanie lecznicze.

Piwo – źródło witamin i minerałów

Piwo zawiera cenne minerały, proteiny i witaminy, których potrzebuje nasz organizm. Sód, magnez czy kwas foliowy to tylko niektóre z substancji zawartych w znanym trunku. Najwięcej wartościowych składników mają piwa, które nie zostały spasteryzowane. Proces ten niszczy drobnoustroje przez ogrzewanie w wysokiej temperaturze.

Zdrowotne właściwości

Pozytywne działanie piwa może posłużyć w leczeniu wielu chorób. Chmiel wyrównuje ciśnienie międzykomórkowe a witamina B1 usprawnia proces trawienny. Często pijemy piwo po pracy, aby odstresować się i odprężyć. Udowodniono, że zawarte w szyszkach chmielu substancje mają działanie przeciwnerwicowe. Pomagają zwalczyć nie tylko stres ale również bezsenność. Właściwości piwa dotyczą także wsparcia pracy układu odpornościowego oraz układu krążenia. Działa bowiem pozytywnie na serce. Spożywane regularnie w niewielkich ilościach zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Polifenole zawarte w piwie obniżają cholesterol. Jego picie zapobiega także powstawaniu kamieni nerkowych.

Moc ciemnego piwa

Ciemne piwo zawiera więcej antyoksydantów niż jasne. Składniki te hamują procesy starzenia, przez utlenianie się w naszym organizmie. Najbardziej cenne zdrowotnie są piwa niefiltrowane i niepasteryzowane. Warto zwracać na to uwagę, wybierając ulubiony napój.

Wpływ piwa na odchudzanie

Piwo jest niestety kaloryczne. Tym samym nie zostanie ono sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Po jego wypiciu wzrasta ilość cukru we krwi i tak samo szybko spada. Piwo wzmacnia apetyt na słone i tłuste potrawy. Spożywane razem z nimi nie pomogą w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Pijąc je, zapomnijmy więc o słonych paluszkach, orzeszkach czy fast foodach.

Wybierając piwo pamiętajmy o jego składnikach odżywczych. Popularny, złoty trunek skrywa w sobie nie tylko głębię smaku ale bogactwo naturalnych witamin i minerałów. W celach zdrowotnych nie zaszkodzi nam szklanka piwa, wypita raz na jakiś czas.

Katarzyna Antos