W święta Bożego Narodzenia, na stole nie może zabraknąć tradycyjnej sałatki, której smak znają wszyscy Polacy. Sałatka jarzynowa to obowiązkowe danie na różne uroczystości, także na Boże Narodzenie. Jak ją przygotować?
Sałatka jarzynowa – niezapomniany smak
Czy wyobrażacie sobie imieniny cioci czy święta bez sałatki jarzynowej? Prosta, a zarazem wyjątkowa w smaku sałatka z gotowanych warzyw, jest flagową potrawą polskich uroczystości. Robiły ją nasze babcie i my także zajadamy się jarzynową sałatką. Na Górnym Śląsku jest znana pod nazwą szałot. Jakkolwiek byśmy jej nie nazwali, jej smak kojarzy każdy z nas. Przygotowanie sałatki wymaga czasu, ale dla tego efektu warto go poświęcić. Na zbliżające się święta Bożego Narodzenia przygotujmy pyszną sałatkę, która zawsze się udaje i wszystkim smakuje!
Sałatka jarzynowa
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- 1 seler korzeń
- 0,5 kg ziemniaków
- 5 jajek
- ogórki konserwowe (1 mały słoik)
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 cebuli (opcjonalnie)
- natka zielonej pietruszki
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, ale zostawiamy w mundurkach. Gotujemy je w osolonej wodzie. Jarzyny, czyli pietruszkę, marchew i seler dokładnie myjemy i także gotujemy nieobrane. Gdy warzywa będą miękkie (nie mogą być przegotowane), odcedzamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, odcedzamy i także odstawiamy. W trakcie oczekiwania kroimy w drobną kostkę ogórki konserwowe. Warzywa obieramy, kawałek marchewki zostawiamy do dekoracji sałatki. Jarzyny kroimy w kostkę, to samo czynimy z jajkami. Odcedzamy na sitku groszek i marchewkę. Do sałatki możemy dodać drobno posiekaną cebulę, która zaostrzy jej smak, dodając odrobiny pikanterii. Do pokrojonych warzyw dodajemy groszek i marchewkę. Siekamy świeżą natkę pietruszki i łączymy ze składnikami. W sałatce jarzynowej nie może zabraknąć majonezu, więc dodajemy go do miski. Sałatkę doprawiamy do smaku musztardą, solą oraz pieprzem. Całość delikatnie mieszamy. Sałatkę jarzynową odkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Ozdabiamy wierzch sałatki majonezem, marchewką i pietruszką. Podajemy ją ze świeżym pieczywem. Sałatka doskonale smakuje samodzielnie, jak również jako dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin. Na świątecznie śniadanie czy kolację będzie idealna.
Katarzyna Antos