Nie wszyscy wiedzą, że por jest nie tylko smacznym warzywem, ale także posiadającym liczne właściwości lecznicze. Warzywo to i jego zalety znane są na świecie już od starożytności, a w Polsce od średniowiecza.
Por polecany jest także osobom, które mają problem z otyłością (100 g pora to tylko 25 kalorii). Świetnie nadaje się na oczyszczenie organizmu ze zbędnych toksyn. Pomaga także w walce z różnymi zatruciami pokarmowymi, nawet tymi spowodowanymi samochodowymi spalinami, a nawet ołowiem.
Witamina A zawarta w porze wspomaga prawidłowy wzrost dzieci, witamina E wpływa na prawidłowe funkcjonowanie czerwonych krwinek, a także wspomaga leczenie niepłodności u mężczyzn.
Okłady z pora wspomagają gojenie się ran. W tym celu należy gotować w mleku liście z pora i z tak przygotowanych robić okłady.
Jedynie osoby mające kłopot z wątrobą powinny unikać pora, bowiem może on powodować wzdęcia.
Por na przeziębienie
O takich właściwościach pora wie niewiele osób, ale ci, którzy wiedzą i których dopadnie przeziębienie, zawsze wspomagają się porem podczas leczenia. Stosując por można szybko pozbyć się niechcianego przeziębienia, a wynika to z tego, że ma on silne działanie bakteriobójcze dzięki zawartym w nim olejkom sulfidowym i związkom siarkowym.
Sabina Sosnowska