por-na-przeziebienie

Nie wszyscy wiedzą, że por jest nie tylko smacznym warzywem, ale także posiadającym liczne właściwości lecznicze. Warzywo to i jego zalety znane są na świecie już od starożytności, a w Polsce od średniowiecza.

W czasie przeziębienia należy codziennie wypijać syrop z pora. 5 krojonych porów należy gotować tak długo, aż się rozpadną, a następnie trzeba je przecedzić i dodać troszkę miodu w celu polepszenia smaku. W razie przeziębienia należy wypijać pół szklanki syropu dziennie.

Nadeszła zima, a wraz z nią przeziębienie i kaszel. Polecam więc wypróbowanie wpierw naturalnych sposobów leczenia, a do takich picie syropu z pora, a także włączenie go jako stały dodatek do rozgrzewajacych zup. Sałatka z pora jest w dodatku bardzo smaczna, więc dobrze by bylo, gdyby por zagościł na naszych stołach nie tylko w momencie, kiedy zachorujemy.

Nie należy jednak zapominać, że nie jest on remedium na kazdą chorobę, a raczej bardziej zapobiega niż leczy. Jeśli objawy przeziębienia utrzymują się dłużej, niż parę dni albo się nasilą, należy udać się do lekarza. W żadnym razie nie należy leczyć się samemu.

Sabina Sosnowska