Por zazwyczaj trafia do naszych domów jako jeden ze składników włoszczyzny. Traktujemy go jako dodatek do zup, a tymczasem konsumpcja tej niepozornej rośliny niesie ze sobą wiele korzyści.
Por skarbnicą składników odżywczych
Warzywo wywodzące się z Azji Środkowej stanowi prawdziwą skarbnicę witamin. Por dostarcza organizmowi wiele przeciwutleniaczy, w tym kwas askorbinowy i witaminę A. Ta druga odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, jej niedobór prowadzi do kurzej ślepoty. Z kolei witaminę C (kwas askorbinowy) pełni w organizmie wiele funkcji, m.in. chroni przed infekcjami o podłożu wirusowym. W związku z tym jesienią i zimą, gdy trwa sezon grypowy, na naszym talerzu nie powinno zabraknąć pora. Krewniak cebuli i czosnku to również źródło witaminy E, która wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, oznacza to, iż zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia i nowotworowe. W porze znajdziemy również witaminę B1, która uczestniczy w syntezie choliny, związku odpowiedzialnego za nasz nastrój.
Osoby, które regularnie jedzą pora, cieszą się dobrym samopoczuciem. Jak to możliwe? Z przeprowadzonych badań wynika, iż 100 g tego warzywa zaspokaja 35% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który w organizmie pełni wiele funkcji, m.in. uczestniczy w syntezie hormonów szczęścia. O odpowiednią podaż witaminy B9 powinny zadbać zwłaszcza kobiety w ciąży, ponieważ odpowiada ona za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu.
Zastanawiasz się, jakie potrawy możesz przyrządzić z wykorzystaniem pora? Oto kilka podpowiedzi. Por świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, ale podczas gotowania traci część dobroczynnych składników odżywczych. W związku z tym warto dodawać go do sałatek i past. Dużą popularnością cieszą się różnie krem z porów oraz zapiekane pory. W internecie z pewnością znajdziesz wiele inspiracji. Polecamy nasz dział kulinarny.
Inga