postne potrawy

W środę popielcową rozpoczynamy okres zwany jako Wielki Post. W ten dzień obowiązuje post ścisły. Przychodzimy więc z pomysłami na potrawy postne, które urozmaicą wasz wielkopostny jadłospis.

Postne, czyli jakie?

Post kojarzony jest z wyrzeczeniami i rezygnacją, np. z przyjemności. Całkiem słusznie, w tym szczególnym okresie warto zrezygnować z czegoś, co mamy na co dzień, sprawdzając swoją silną wolę. Potrawy postne to dania, które nie zawierają mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Na stołach królują więc ryby i wszelkie dania jarskie. Podczas ścisłego postu, tylko jeden posiłek w ciągu dnia powinien być syty. Nie pościmy każdego dnia, więc w ten jeden dzień warto zrezygnować z dań mięsnych. Istnieje mnóstwo ciekawych przepisów, które pozwolą przygotować nam smaczny i pożywny posiłek. Wybraliśmy te, które idealnie sprawdzą się podczas postu.

Pyry z gzikiem

Składniki:

  • duże ziemniaki
  • 400 g tłustego twarogu
  • 100 ml śmietany
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy gzik, mieszając ser ze śmietaną, posiekaną i sparzoną cebulą. Całość doprawiamy do smaku. Ziemniaki podajemy z gzikiem i masłem. Pyry z gzikiem to niezwykle proste i tanie danie postne, które doskonale sprawdzi się na obiad. Jest to tradycyjne danie polskiej kuchni wielkopolskiej.

Śledzie z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 0,5 kg solonych płatów śledziowych
  • suszone pomidory w zalewie
  • mała cebula

Przygotowanie:

Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie odcedzamy je i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka, łączymy ze śledziami i pomidorami razem z zalewą. Całość chłodzimy w lodówce przez noc. Po tym czasie smaki dobrze się przegryzą. Śledzie w takiej formie można podać na przystawkę lun kolację.

Babka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy w misce. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Do masy dodajemy jajka, przyprawy oraz starty czosnek i mąkę. Ciasto przekładamy na blachę i pieczemy przez godzinę. Gotową babkę możemy podać z dowolnym sosem. Równie dobrze smakuje odgrzana na patelni.

Postna sałatka

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • musztarda (opcjonalnie)

Przygotowanie:

sałatkaZiemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodając odrobinę oleju i przyprawy. Sałatka idealnie pasuje do ryb, więc może być dodatkiem do obiadu czy kolacji.

Katarzyna Antos