Pomidory zawierają potas, pełnoziarniste płatki dostarczają nam żelaza, owoce mają witaminę C – wiemy o tym od dawna. Jednak okazuje się, że łączenie niektórych pokarmów przynosi o wiele większe korzyści, niż spożywanie ich osobno. Co z czym łączyć?
Z kolei jeśli nie popijemy ryby herbatą, ale przegryziemy gotowanymi na parze brokułami, zapewnimy sobie prawdziwy zastrzyk energii. Brokuły wspomagają przyswajanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z ryb morskich, przez co poprawia się pamięć, elastyczność myślenia i zmniejsza się poziom stresu.
Jeśli nasz ostatni posiłek będzie składał się z opisanej wyżej sałatki i szklanki słabej zielonej herbaty, organizm lepiej wypocznie nocą, będzie też absorbował mniej tłuszczu.
Pomidory i awokado
Pomidor to naprawdę świetne warzywo – jednak aby w pełni wydobyć jego właściwości, powinniśmy łączyć go z innymi warzywami i owocami, które pozornie do niego nie pasują. Awokado, podane z pomidorem, uaktywnia związki chemiczne, które są odpowiedzialne za walkę z nowotworami – są one 6 razy silniejsze i bardziej efektywne, gdy wędrują przez układ pokarmowy z dojrzałym awokado!
Idealnym rozwiązaniem jest pasta guacamole, którą możemy podawać z pomidorem na chlebie. Z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym doskonale nadaje się do smarowania kanapek i dostarcza wszystkich niezbędnych tłuszczy nienasyconych – przy okazji wspomagając przyswajanie beta-karotenu, odpowiedzialnego za nasz system immunologiczny.
Joanna Pastuszka-Roczek