prawidlowe-laczenie-pokarmow

Pomidory zawierają potas, pełnoziarniste płatki dostarczają nam żelaza, owoce mają witaminę C – wiemy o tym od dawna. Jednak okazuje się, że łączenie niektórych pokarmów przynosi o wiele większe korzyści, niż spożywanie ich osobno. Co z czym łączyć?

Gorzka czekolada i jabłka

Flawonoidy zawarte w ciemnej czekoladzie (lub nieprzetworzonym kakao) oraz magnez doskonale komponują się z kwercetyną zawartą w jabłkach. Razem tworzą związek, który dba o nasze serce, przeciwdziała zakrzepom oraz wspomaga łagodzenie objawów alergii.

Najlepsze połączenie to czekoladowe fondue – rozpuszczona gorzka czekolada, w której zanurzamy kawałki jabłka. Możemy także upiec jabłka pod kołderką z czekolady lub kakao.

Banany i jogurt

Banany zawierają potas i są dobrym źródłem energii – głównie dlatego są często uzupełnieniem diety dla sportowców. Połączone z jogurtem dodatkowo dostarczają nam cennych aminokwasów, oraz glukozy, która naprawi mikrouszkodzenia mięśni.

Staramy się nie łączyć bananów i jogurtu z płatkami! Chociaż zestaw ten jest smaczny, o wiele lepiej będzie, gdy do płatków dodamy owoce zawierające dużo witaminy C – w ten sposób dostarczymy ciału więcej żelaza.

Warto pamiętać, które substancje się lubią z którymi i tak komponować posiłki, by jak najwięcej zdrowia wydobyć z przygotowanych potraw.

Joanna Pastuszka-Roczek