premenopauza-a-nadwaga

Współczesna moda na chudość okazuje się zgubna nie tylko dla naszego poczucia wartości. Badania wykazują, że kobiety o niskim współczynniku zawartości tłuszczu w organizmie szybciej wchodzą w okres menopauzy. Doświadczają również gwałtowniejszych objawów przekwitania. Warto zatem pokochać warstewkę zdrowego tłuszczyku, a nasze ciało odwdzięczy się nam z nawiązką.

Wszystkie trzy produkowane są przez jajniki. Estron jednak może pochodzić również z tkanki tłuszczowej jako efekt rozpadu innego hormonu – androsteronu. Kiedy jajniki obniżają swoją aktywność, organizm uzupełnia niedobór hormonów płciowych, uwalniając z tłuszczu estron.

Jedzmy na zdrowie!

A zatem do kuchni! Pamiętajmy jednak, że do jedzenia należy podchodzić rozsądnie. Komponowanie posiłków z produktów zdrowych, najlepiej wiadomego pochodzenia oraz ich regularne spożywanie to dwa podstawowe filary zdrowej diety.

Panie jeszcze menopauzy nie przechodzące, lecz zbliżające się już do odpowiedniego wieku, mogą zainteresować się publikacjami zawierającymi całe zestawy przepisów wspomagających ciało w okresie przekwitania. Jedzenie to jedno. Dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości witamin i mikroelementów to drugie.

Zdrowy tłuszczyk

Nie bójmy się przybrać na wadze. Z jednej strony lekkie zaokrąglenie kształtów pojawia się naturalnie na pewnym etapie życia jako płaszczyk ochronny dla organizmu.

Anna Piosik