Na zaparcia cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. To bardzo powszechny problem, który należy do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego. Dlaczego najprostsza czynność fizjologiczna dla wielu z nas jest prawdziwą udręką?
Co jeść, aby uniknąć zaparć?
Błonnik ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ pełni funkcję „miotełki”. Dietetycy zalecają, żeby jeść od 20 do 40 gram błonnika dziennie. Jeżeli wprowadzimy do naszej diety 5 porcji warzyw i owoców dziennie, zastąpimy białe pieczywo razowym, będziemy jeść otręby, czy płatki owsiane, to spożywanie właściwej ilości błonnika nie będzie trudne. A co za tym idzie, problemy z zaparciami przejdą do historii.
Pamiętaj także, aby wypijać około 1,5 litra wody dziennie. Napoje gazowane zastąp zieloną, owocową, lub ziołową herbatką.
Przykre skutki
Zaparcia są nieprzyjemną i męczącą dolegliwości. Poczucie „ciężkości” i „balon w brzuchu” utrudnia życie wielu kobietom. Jednak, zaparcia poza dyskomfortem, mogą także prowadzić do groźnych schorzeń, między innymi:
- poważnych schorzeń jelita grubego,
- żylaków odbytu (hemoroidy),
- nawet chorób nowotworowych
Zuzanna Górka