Choroba Alzheimera jest postępująca chorobą mózgu, której objawy są związane z otępieniem, takim jak utrata pamięci, kłopoty z komunikowaniem się, rozpoznawaniem bliskich osób czy chociażby problemy z wykonywaniem codziennych czynności. Oznacza to utratę zdolności intelektualnych i społecznych. Należy do głównych przyczyn inwalidztwa i utraty samodzielności.
W Stanach Zjednoczonych problem dotyczy 6-10% osób powyżej 65 roku życia. Kobiety po menopauzie chorują na chorobę Alzheimera 2-3 razy częściej niż mężczyźni. Przyczynę takiego stanu rzeczy wyjaśniliśmy w poprzednim artykule, teraz chcę zwrócić uwagę na istotny wpływ diety w zapobieganiu rozwojowi tej choroby.
Lekarze od dawna biją na alarm informując, że zła dieta jest przyczyną wielu chorób zdrowotnych. Udowodnili, że dieta bogata w tłuszcze, zły cholesterol i nadmiar kalorii może doprowadzić do poważnych schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, nowotwory oraz wiele innych. Niektóre złe nawyki w sposobie naszego odżywiania mogą przyspieszyć początkowy rozwój choroby Alzheimera. Pocieszające jest to, że dieta może również pomóc w zapobieganiu tej choroby, lub przynajmniej znacząco złagodzić jej przebieg.
Borys