Proteiny, czyli białka proste powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne, aby jeść produkty bogate w białko, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.
Zapotrzebowanie na białko
Białka powinny dostarczać 10-14% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Powinno to być białko pełnowartościowe zawierające 8 niezbędnych aminokwasów.
Warto mieć świadomość, że gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co uświadamia nam wagę tego składnika w diecie. Tylko woda jest bardziej istotna dla naszego życia od białka (już strata 8% wody może okazać się tragiczna w skutkach).
Gdzie znajdziesz białko?
Proteiny powinny znaleźć się na naszym talerzu kilka razy dziennie. Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. wapnia w mleku, a żelaza i cynku w czerwonym mięsie.
Najlepszym źródłem białka są następujące produkty:
- mięso drobiowe (kurczak, indyk bez skóry),
- cielęcina,
- chuda wołowina,
- ryby,
- chude lub półtłuste sery twarogowe,
- jogurty, kefiry, chude mleko,
- białko jaja,
- pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, ryż,
- warzywa strączkowe (groch, fasola), bób, soja.
Zuzanna Górka