proteiny-czym-naprawde-sa

Proteiny, czyli białka proste powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne, aby jeść produkty bogate w białko, które są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Zapotrzebowanie na białko

Białka powinny dostarczać 10-14% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Powinno to być białko pełnowartościowe zawierające 8 niezbędnych aminokwasów.
Warto mieć świadomość, że gdy organizm człowieka straci więcej niż 14% całkowitej ilości białka w organizmie, prowadzi to do poważnych schorzeń, co uświadamia nam wagę tego składnika w diecie. Tylko woda jest bardziej istotna dla naszego życia od białka (już strata 8% wody może okazać się tragiczna w skutkach).

Gdzie znajdziesz białko?

Proteiny powinny znaleźć się na naszym talerzu kilka razy dziennie. Produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. wapnia w mleku, a żelaza i cynku w czerwonym mięsie.

Najlepszym źródłem białka są następujące produkty:

  • mięso drobiowe (kurczak, indyk bez skóry),
  • cielęcina,
  • chuda wołowina,
  • ryby,
  • chude lub półtłuste sery twarogowe,
  • jogurty, kefiry, chude mleko,
  • białko jaja,
  • pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony, ryż,
  • warzywa strączkowe (groch, fasola), bób, soja.

Zuzanna Górka