Sylwestrowa zabawa to dla wielu impreza w domowym zaciszu, wśród rodziny i przyjaciół. Na stole powinny pojawić się pyszne przekąski, które dodadzą nam wrażeń smakowych i energii do całonocnej zabawy.
Domówka w Sylwestra
Sylwester to jedyna taka noc w roku. To wspaniała okazja do zabawy i całonocnego szaleństwa. Choć restauracje i kluby oferują eleganckie bale, wciąż większość z nas wybiera imprezy w domu. Przygotowanie domówki nie jest trudne. Wystarczy odrobina kreatywności i ciekawych przepisów. Dziś podsuwamy pomysły na przekąski, które doskonale sprawdzą się w sylwestrową noc.
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie parówek
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdą parówkę owijamy ciastem francuskim i sklejamy roztrzepanym jajkiem. Owinięte parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i pieczemy aż do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopnia. Upieczone parówki podajemy z ketchupem i musztardą.
Zapiekana bułka wrocławska
Składniki:
– 1 bułka wrocławska (nie krojona)
czosnek
masło
sól
zioła (według uznania)
ser żółty
Przygotowanie:
Bułkę kroimy tak, aby nie przeciąć do końca kromek, ma tworzyć jedną całość. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem, solą i ziołami. Tak przygotowanym masłem nacieramy bułkę. Możemy pomiędzy rozcięcia włożyć plastry sera żółtego. Owijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez od. 20-25 minut. Upieczoną bułkę wykładamy na drewnianą deskę i podajemy.
Wytrawne muffinki
Składniki:
4 jajka
100 g szynki
100 g sera żółtego
kolorowa papryka
szczypiorek
sól, pieprz
zioła (według uznania)
Przygotowanie:
Formę na muffinki smarujemy masłem. Jajka wbijamy do naczynia, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy widelcem. Kroimy szynkę, paprykę i szczypiorek. Do blaszki na muffiny wykładamy pokrojone składniki według uznania. Następnie zalewamy je masą jajeczną, do połowy objętości. Na wierzch ścieramy ser żółty. Wstawiamy blachę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Takie przekąski w formie muffinek, podajemy jeszcze ciepłe.
Tosty z orientalną nutą
Składniki:
chleb tostowy
pieczarki
duża cebula
ser żółty
zioła prowansalskie
czosnek
curry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z pieczarkami. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na kromki chleba tostowego. Posypujemy przyprawą curry, ścieramy żółty ser i posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi. Tosty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Najlepiej smakują podane z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Rolsy z szynką
Składniki:
pieczywo tortilla
szynka w plastrach
ser żółty w plastrach
kolorowa papryka
majonez
sałata
Przygotowanie:
Tortillę smarujemy majonezem, następnie kładziemy liście sałaty, plastry szynki, żółtego sera oraz słupki papryki, po czym ponownie dodajemy majonez. Zwijamy wszystko w ścisły rulon. Następnie kroimy pod skosem rulon na mniejsze rolsy, które podajemy ułożone na liściach sałaty.