Wraz z nadejściem wiosny chętnie sięgamy po potrawy przygotowane na bazie warzyw. Ich przygotowanie nie nastręcza trudności.
Zapiekanka przekładana cukinią z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- 4 większe ziemniaki
- 4 większe pomidory
- 2 cukinie lub bakłażań (wedle uznania)
- 25 dkg sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- sok z 0,5 cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa
- 2 gałązki bazylii
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
Przygotowanie
1. Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od wyszorowania ziemniaków i ich ugotowania. Przestudzone obieramy i kroimy w grubsze plastry. Pomidory umieszczamy w naczyniu z wrzącą wodą, po czym usuwamy skórkę i kroimy w grube plastry.
2. Bakłażana (cukinię) kroimy w plastry, przy czym bakłażana oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie go odsączamy.
3. Natłuszczamy naczynie żaroodporne, po czym rozkładamy w nim ziemniaki posypane solą i skropione świeżym sokiem z cytryny, pomidory i cukinię. Na warzywach układamy ząbki czosnku i skrapiamy je oliwą z oliwek. Na koniec posypujemy pieprzem i kawałkami mozzarelli.
4. Naczynie żaroodporne wraz z zawartością umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż warzywa nabiorą złocistego odcienia. Całość posypujemy świeżą bazylią.
Warzywne zapiekanki są niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Gdy dysponujesz okrojonym budżetem lub nie masz czasu na przyrządzenie skomplikowanych potraw, warto przyjrzeć się powyższym przepisom.
Redakcja