przyczyna-otylosci-wedlug-montignaca

Obserwując ludność krajów rozwiniętych łatwo można dostrzec wzrost liczy osób z nadwagą lub otyłością. Przyczyny otyłości mogą być różne, niemniej najczęściej jest ona związana z nieprawidłowym odżywianiem. Nie dziwi więc mnogość diet pozwalających w łatwiejszy bądź trudniejszy sposób pozbyć się kilku kilogramów. Najbardziej popularną dietą, z którą chyba wszystkie panie miały do czynienia, jest dieta niskokaloryczna. Ale czy ta dieta jest tak samo skuteczna, co popularna?

W jaki sposób węglowodany przyczyniają się do powstawania tkanki tłuszczowej

Montignac udowodnił, że przyczyną otyłości są złe węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące wzrost stężenia cukru we krwi, co prowadzi do nadmiernego wydzielania insuliny do krwi. Wyprodukowana w nadmiarze insulina, zbija poziom cukru, w wyniku czego zaczynamy czuć się osłabieni, mamy ochotę na jakąś przekąskę, która szybko doda nam energii podnosząc poziom cukru we krwi. Efekt jest taki, że znowu sięgamy po coś do jedzenia i sytuacja się powtarza. Poza tym insulina jest odpowiedzialna na powstawanie tłuszczów z węglowodanów. W skrócie Montignac odkrył, że węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost stężenia insuliny we krwi, ta z kolei przyczynia się do magazynowania tłuszczu.

Współczesny model żywienia niestety nie sprzyja zdrowiu ponieważ większość produktów niebezpiecznie podwyższa poziomu cukru we krwi, który wiemy już czym grozi. Teraz znając przyczynę otyłości łatwiej nam będzie się przed nią bronić.

Borys