Kupując pu-er, mamy wiele możliwości wyboru: czarna lub zielona, prasowana lub nieprasowana, kilku-, kilkunasto-, a nawet kilkudziesięcioletnia… Tak przynajmniej jest w teorii. W praktyce w Polsce bardzo trudno dostać dobrej jakości pu-er. Oto przewodnik dla wytrwałych, zdeterminowanych lub… podróżujących za granicę.
Nieco większy wybór znajdziemy w sklepach internetowych. Kupując w ten sposób herbatę, warto poświęcić trochę czasu na wyszukanie wiarygodnego sprzedawcy. Nie ma możliwości skosztowania pu-er, czy nawet przyjrzenia się jej dokładnie, zawsze więc istnieje ryzyko otrzymania towaru złej jakości. Mimo to, niestety, właśnie tam można znaleźć największy – choć nadal ubogi i słabo opisany – wybór. Może zatem warto odrobinę zaryzykować?
„Filiżanka Smaków” nr 8 (12), grudzień 2009
www.filizankasmakow.pl
Ireneusz Orzeł