rodzaje-i-wlasciwosci-olejow-roslinnych-cz-2

Na polskich stołach króluje olej rzepakowy. To jeden z najlepszych i najzdrowszych olejów roślinnych, więc możemy mieć powody do zadowolenia. Mimo wszystko warto czasem wprowadzić do diety urozmaicenie. Poznaj inne rodzaje olejów i ich specjalne właściwości.

Olej kukurydziany

To pomarańczowy, gęsty olej o znikomym smaku. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminę E. Dobry zwłaszcza dla mężczyzn – pomaga w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Jest dobry także dla układu mięśniowego i układu krążenia. Olej kukurydziany można wykorzystywać do doprawiania potraw, gotowania, smażenia i pieczenia, gdyż jest odporny na działanie temperatury.

Olej z pestek dyni

Ma ciemnozielony kolor i orzechowy zapach. To olej o największej zawartości witamin i minerałów: A, C, D, E, witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu, magnezu, cynku oraz sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podnosi odporność, zapobiega chorobom dróg moczowych i pęcherza, spowalnia procesy starzenia organizmu, obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Olej z dyni jest bardzo smaczny, więc może być ukoronowaniem każdej potrawy.

Jaki olej roślinny najczęściej gości w Waszej kuchni?

Monika Witczak