
Wszyscy znamy musztardę – jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. Ale czy wiemy z czego jest robiona i ile ma rodzajów? Dowiedz się wszystkiego o musztardzie.
Najpopularniejsze rodzaje musztardy:
- Sarepska – wytwarzana z gorczycy sarepskiej, ma charakterystyczny kolor i konsystencję. Ziarna gorczycy czasem nie są do końca mielone. To jedna z najpopularniejszych musztard o klasycznym i niezbyt ostrym smaku.
- Dijon – to francuska musztarda, o ostrym i słonym smaku. Do jej produkcji dodaje się winnego moszczu, octu winnego lub wina.
- Rosyjska – jest bardzo ostra, dzięki specjalnej odmianie gorczycy.
- Francuska – ma charakterystyczny wygląd i smak, ponieważ zawiera wyłącznie niezmielone ziarna gorczycy.
- Delikatesowa – łagodna i delikatna, o kremowej konsystencji. Druga najpopularniejsza musztarda w Polsce.
- Kremska – słodka musztarda, wykonana z bardzo drobno mielonych ziaren gorczycy.
Zazwyczaj każdy ma swoją ulubioną musztardę. Jaką Wy lubicie najbardziej? 🙂
Sabina Sosnowska
Pages: 1 2