Nadchodzi sezon na świeżą sałatę. Warto poznać jej wszystkie zalety. Czy znasz wszystkie odmiany i rodzaje sałaty?
Zalety sałaty
Sałata to lekka, niskokaloryczna przekąska o bardzo wartościowym składzie. Zawiera wiele cennych witamin: A, E, D, C, witaminy z grupy B, a także inne składniki odżywcze – żelazo, wapń, magnez, mangan, potas, sód, fosfor, fluor, jod i kwas foliowy. Poza tym liście sałaty zawierają antyoksydanty (karetonoidy, flawonoidy, luteinę i zeaksantynę). Sałata wzmacnia układ nerwowy, wspomaga układ krążenia i układ trawienny (dzięki błonnikowi i celulozie), zapobiega nowotworowi okrężnicy. Oczywiście najzdrowsza jest sałata prosto z własnego ogródka lub z upraw ekologicznych. Warto zapoznać się z różnymi rodzajami sałaty, aby wiedzieć, co kupować.
Sałata masłowa
Najbardziej rozpowszechniona w naszych kuchniach i najczęściej uprawiana w przydomowych ogródkach. To zielona sałata o dużych główkach i miękkich, luźno ułożonych liściach. W smaku bywa gorzkawa. Niezbyt szybko traci swoją świeżość, może być przechowywana w lodówce do tygodnia. Dobrze smakuje na surowo, jako dodatek do kanapek, z dodatkiem śmietany lub innych sosów czy jako składnik surówek ze świeżych warzyw.
Sałata lodowa
Druga, bardzo popularna w Polsce sałata. Ma jasnozielone, bardzo kruche liście. Z kształtu przypomina trochę kapustę. Ma łagodny, słodkawy smak i jest lekko chrupiąca. Długo zachowuje świeżość, dlatego nadaje się znakomicie do sałatek, które mogą dłużej postać, np. greckiej, z kurczaka, ze świeżymi warzywami, serami pleśniowymi itp.
M. Witczak