rodzaje-salaty-cz-1

Nadchodzi sezon na świeżą sałatę. Warto poznać jej wszystkie zalety. Czy znasz wszystkie odmiany i rodzaje sałat?

Sałata rzymska

Ma długie, mięsiste, ciemnozielone lub żółtozielone listki o mocno uwidocznionych nerwach. Z wyglądu przypomina nieco kapustę pekińską – ma zwarte, podłużne główki. Sałata rzymska jest w smaku słodka. W wersji żółtozielonej jest bardzo delikatna, a w wersji ciemnozielonej zawiera znacznie więcej witamin. Nadaje się do gotowania i najlepiej smakuje duszona lub w gęstym sosie. Może też być podana na surowo, jako dodatek do sałatki.

Sałata dębolistna

To sałata o charakterystycznych, bordowych i pofalowanych liściach. Jest delikatna w smaku, o nucie lekko orzechowej. Można dodawać ją do innych sałat albo podawać z sosem winegret, sosem
śmietanowym lub w kompozycji z serami. Sałata dębolistna ma też duże walory dekoracyjne, choć jest bardzo nietrwała – zachowuje świeżość tylko przez 1-2 dni.

Lollo roso

Lollo również należy do sałat dekoracyjnych, ze względu na swoje bardzo pokarbowane liście o brązowych końcach. W przeciwieństwie do sałaty dębolistnej, długo utrzymuje świeżość – nawet do tygodnia. Sałata lollo ma bardzo specyficzny smak i twarde liście, więc nie każdemu przypadnie do gustu.

M. Witczak