Rooibos to propozycja dla wszystkich, którzy lubią łagodny smak, a przy tym cenią sobie lecznicze właściwości herbaty. Ten napar wpływa pozytywnie na cały organizm i nie zawiera wielu szkodliwych składników, typowych dla czarnych herbat. Warto sprawdzić, co kryje się pod nazwą Rooibos.
Czerwona herbata z czarnego lądu
Rooibos – nazywana również czerwonokrzewem Aspalathus linearis – to roślina pochodząca z Afryki Południowej. Jest uprawiana wyłącznie w górach Cederberg, w RPA (od 2004 roku jest to rezerwat przyrody wpisany na światową listę dziedzictwa UNESCO). Dzięki występującemu tam mikroklimatowi: piaszczystym glebom, stepowej roślinności, porze suchej w lecie oraz porze deszczowej zimą, jest to miejsce idealne do naturalnego rozwoju czerwonokrzewu, bez sztucznych nawozów ani chemicznego pryskania przeciwko szkodnikom. Dzięki naturalnym warunkom wegetacji, Rooibos może uzyskać swój pełny kształt i właściwości. Czerwonokrzew osiąga nawet do 1,5 metra wysokości. Roślina jest zbierana od lata do wczesnej jesieni, następnie kruszona na kilkumilimetrowe drobinki i pozostawiona do wysuszenia. To właśnie w tym czasie uzyskuje swój czerwono-brunatny kolor. Po wysuszeniu Rooibos nadaje się już do zaparzania i picia.
Zalety Rooibos
Choć napar jest zaliczany do czerwonych herbat, nie ma nic wspólnego z prawdziwym krzewem herbacianym. Rooibos jest znacznie zdrowsza niż zwykła herbata. Zawiera naturalne przeciwutleniacze z grupy flawonoidów, które pomagają oczyścić organizm z toksyn, wzmacniając system odpornościowy i chroniąc przed zawałem serca oraz rakiem. Dużą zaletą tego afrykańskiego naparu jest brak kofeiny oraz garbników, które występują w liściach herbaty. Dzięki temu Rooibos mogą pić bez ograniczeń nawet dzieci i niemowlęta, kobiety w ciąży oraz karmiące (stymuluje wytwarzanie pokarmu), a także osoby z różnymi schorzeniami, np. chore na nerki. Czerwona herbata działa odprężająco i pomaga w zasypianiu, jest zalecana dla osób z wysokim ciśnieniem oraz przy tzw. „skokach ciśnienia” i przy bólach głowy. Wspomaga przemianę materii i jest pomocna w problemach z trawieniem oraz w chorobie wrzodowej. Zaleca się ją także w przypadku biegunek, zatruć czy wymiotów.
Rooibos jest dobrym lekarstwem dla alergików – łagodzi objawy alergii oraz astmy, a także dobrze sprawdza się jako tonik przy różnego rodzaju chorobach skóry: egzemie, trądziku, trudno gojących się ranach, opryszczce, a nawet poparzeniach słonecznych. Naparem można również przemywać zmęczone i opuchnięte oczy. Dzięki zawartości wielu ważnych mikroelementów (herbata zawiera m.in. wapno, mangan, fluor, witamina C, żelazo, potas, magnez) wpływa pozytywnie na cały organizm, zwłaszcza na kości, zęby i układ odpornościowy. Choć Rooibos jest naturalnie słodki, nie zawiera cukru i może być spożywany przez cukrzyków.
Tajemnica parzenia
Napar Rooibos ma głęboką, rubinową barwę i słodki, miodowy smak. Herbata może być pita przez cały dzień i nie powoduje żadnych negatywnych skutków ubocznych. Jedną łyżeczkę Rooibos wsypujemy do szklanki (lub korzystamy z zaparzacza – jest to o tyle wygodniejsze, że drobny susz nie będzie wówczas pływał po powierzchni szklanki) i zalewamy wrzątkiem. Pełny smak uzyskuje się po około pięciu minutach parzenia. Herbatę można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do słodzenia najlepiej nadaje się miód, który współgra z jej naturalnym smakiem. Można również dodać plasterek cytryny lub kupić specjalną mieszankę smakową.
Rooibos to jedna z najzdrowszych herbat. Jej picie przynosi ogromne korzyści dla całego organizmu. Jeśli nadal znasz smak tylko czarnej herbaty, która wśród tych szlachetnych napoi zajmuje niechlubne ostatnie miejsce – czas to zmienić!
M. Witczak