Genetycznie Modyfikowane Organizmy (w skrócie GMO; z ang. Genetically Modified Organism) – tym terminem określa się rośliny, które zawierają w swoim DNA obce geny, dodane im przez naukowców-genetyków. Proces ten ma przynieść niewymierne korzyści zarówno konsumentom, jak i rolnikom. Powoduje on, że warzywa oraz owoce, które trafiają do sprzedaży, są większe, soczystsze i bardziej odporne na choroby oraz działania szkodników. Ekolodzy i działacze Greenpeace, pytają jednak głośno: za jaką cenę?
Bez paniki, lecz ostrożnie*
Zwolennicy genetycznego modyfikowania organizmów jako główny argument wskazują fakt, iż nie stwierdzono ze 100% pewnością negatywnego wpływu na konsumentów żywności GMO. Jednak działacze Greenpeace oraz innych stowarzyszeń, mających na celu zachowanie równowagi w ekosystemie wskazują na to, iż poza wątpliwościami natury moralnej, tak naprawdę wciąż brakuje norm prawnych oraz organów, kontrolujących produkcję żywności modyfikowanej.
Tymczasem technika, która umożliwia izolowanie oraz namnożenie dowolnego genu z dowolnego organizmu, bynajmniej bezpieczna nie jest. Nie od dziś wiadomo zresztą, że z inżynierią genetyczną postępować należy ostrożnie, gdyż zmiany przez nią wywołane, mogą okazać się nieodwracalne i bolesne w skutkach dla środowiska życia roślin, zwierząt i oczywiście, ludzi.
A. Złotkowska