Do tego, że ryby są zdrowe nikogo przekonywać nie trzeba, gorzej z… ich jedzeniem. Różnią się od siebie smakiem, zawartością zdrowego tłuszczu i witamin. Czy wiesz jakie ryby są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Przeczytaj ten tekst i dowiedz się jak wybierać najlepiej!
Panga
To ryba słodkowodna, importowana do Polski głównie z wietnamskich hodowli. Ponieważ jest dokarmiana paszą z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny, może zawierać wyższe od dopuszczalnego stężenie dioksyn. Dlatego też warto wybierać młode pangi (w Polsce stanowią ponad 99% wszystkich importowanych pang).
Zdrowe przyrządzanie
Niezależnie od tego, na jaką rybę się decydujemy, należy ją odpowiednio przyrządzić.
- Gotowanie może ją pozbawić części witamin, dlatego lepiej jest ją dusić w niewielkiej ilości płynu.
- Jeśli smażymy rybę, zamiast tłuszczy zwierzęcych użyjmy dobrej jakości olejów roślinnych, zwłaszcza oliwy z oliwek, która dodatkowo wzbogaci smak potrawy.
- Najzdrowsza jest ryba grillowania
Drogie Panie, zapraszamy do przeczytania artykułu Zdrowa rybka na talerzu.
Zuzanna Górka