serwetkowy-savoir-vivre

W myśl zasady, że „nie samym chlebem żyje człowiek” jedzenie to nie tylko spożywanie w dosłownym tego słowa znaczeniu. To cała sztuka kulinarna, oparta na doznaniach kulinarnych, wariacjach smakowym i wzrokowych, ale także na pięknym podaniu posiłków i przygotowaniu stołu, gdzie tak samo jak sztućce czy talerze ważne są serwetki.

Stołowe zakazy:

  • Nigdy nie umieszczamy serwetki pod brodą, jak śliniaczka.
  • Nie wieszamy serwetki na oparciu krzesła.
  • Po posiłku nie odkładamy serwetki na siedzenie.
  • Nie używamy serwetki jak jednorazowej chusteczki – np. do wycierania rozlanego wina (w tym wypadku używamy zwykłych papierowych serwetek).

Warto pamiętać o tych zasadach, zwłaszcza kiedy jesteśmy gośćmi w restauracji czy na weselu, ale także w domowym zaciszu. Przygotowując świąteczny stół pamiętaj jak efektownie zrobić nakrycie. Z pewnością Twoja rodzina doceni nie tylko smakowite świąteczne potrawy i przysmaki, ale tez eleganckie nakrycie.

Zuzanna Górka