Sezon na paprykę trwa w najlepsze. Czas wykorzystać warzywo i przygotować z niego pyszne potrawy. Papryka wyróżnia się smakiem i stopniem ostrości, więc tym bardziej warto wykorzystać jej walory w domowej kuchni.
Czas na aromatyczną paprykę
Papryka stanowi nie tylko przyprawę ale także składnik naszych dań. Warzywo jest dostępne w każdym sklepie spożywczym. Żółta, czerwona,zielona, słodka czy wyrazista i ostra, nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Dodaje koloru i pikanterii, ubarwiając sałatki, zupy, zapiekanki czy inne pyszności. W sezonie na paprykę, warto wykorzystać warzywo do przygotowania smacznych potraw.
Warzywne leczo
Składniki:
- bulion warzywny w kostce
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cukinia
- cebula
- marchew
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- bazylia
- oregano
- czosnek
- papryka ostra i słodka w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę oraz paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka, dodajemy bulion, koncentrat, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywne leczo podajemy ze świeżym pieczywem lub kaszą.
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, słodkiej papryki, oregano
- sól, pieprz
- żółty ser tarty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Papryki przekrawamy na połówki i gotujemy przez minutę we wrzątku. Jedną połówkę kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy pod przykryciem do miękkości. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pokrojone chilli i cukinię. Całość smażymy przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory z puszki i dusimy wszystko przez kilka minut. Doprawiamy warzywa i mieszamy je z kaszą. Papryki faszerujemy nadzieniem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy je ok. 25 minut, w temperaturze 180 stopni.
Muffiny jajeczne z papryką
Składniki:
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku
- 1/4 cukinii
- 1/3 czerwonej papryki
- 30 g sera koziego lub fety
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i siekamy. Cukinię i ser ścieramy a paprykę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami i szczypiorkiem, dodajemy szpinak i warzywa oraz doprawiamy do smaku. Blaszkę do muffinek smarujemy olejem i wylewamy masę. Muffiny pieczemy przez 15 minut.
Ryż z sosem meksykańskim
Składniki:
- 1 papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy chilli, oregano oraz mięso mielone. Następnie dodajemy pomidory, trochę wody i dusimy całość przez 20 minut. Do sosu dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę, zagotowujemy wszystko. Gotowy sos podajemy z ryżem.
Katarzyna Antos