skladniki-twojego-menu-naucz-sie-je-dobierac

Produkty będące składnikami naszego menu ogólnie można podzielić na białkowe, węglowodanowe oraz tłuszczowe. Z pewnością nikt z nas nie ma problemu z rozróżnieniem tych produktów, ale czy potrafimy je odpowiednio komponować?

Białka

Białka to substancje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Znajdują się one w mięsie, rybach, jajkach, wyrobach mlecznych, nasionach roślin strączkowych, produktach pełnoziarnistych oraz niektórych wyrobach z soi. Są one niezbędne dla organizmu i nie powodują tycia. Osoba dorosła powinna spożywać 1g białka na kilogram masy ciała, to znaczy że mężczyzna ważący 80 kg powinien spożywać dziennie 80g białka. Białka dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych aminokwasów, z których jesteśmy zbudowani. W zależności od pochodzenia, zwierzęcego czy roślinnego, składają się z różnych aminokwasów. Aby dobrze odżywiać swój organizm, powinniśmy dostarczać zarówno białek pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, najlepiej w stosunku 1:1. Wracając do naszego przykładu, 80. kilogramowy mężczyzna powinien zjadać 40g białek pochodzenia roślinnego oraz 40g białek zwierzęcych.

Białka pełnią również istotną rolę w procesie odchudzania. Ponieważ ich metabolizm wymaga większego wydatku energetycznego, czyli do trawienia białek nasz organizm zużywa więcej energii, co potęguje efekt odchudzania. Dlatego zawsze dbajmy o to, aby nasze posiłki dostarczały nam odpowiedniej ilości białek.

Przykładowe ilości białek wybranych produktów:

– mleko, 100 ml, 3,5 gram, – jajko, 60 g, 7,5 g, – filet z piersi kurcząt, 100g, 24g, – soczewica zielona, 100g, 24g, – wątroba drobiowa, 100g, 19g, – mąka z pełnego przemiału, 100g, 12g, – ser żółty (60%), 100g, 26g, – filet z łososia, 100g, 21g, – makrela wędzona, 100g, 18g

Wartości odżywcze poszczególnych produktów można znaleźć na opakowaniach lub w Internecie. Pamiętaj że podane wartości odnoszą się zazwyczaj do 100g produktu.

Borys