Krakowska panna, warszawski trzewik, wódka gdańska – tradycja mówi, że są najlepsze w Polsce. Za to po pierniki koniecznie musimy udać się do Torunia. Co sprawia, że to ciemne ciasto jest tak niezwykłe?
Piernik czekoladowy
- CIASTO: kostka masła, 100g ciemnego cukru, 200 g miodu płynnego, 200 g melasy (z trzciny cukrowej), 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki ciepłej wody, 2 jajka, 250 ml mleka, 275 g mąki pszennej, 40 g kakao, garść posiekanej czekolady gorzkiej.
- POLEWA: 100 g cukru pudru, 50 g masła, 1-2 łyżki kakao, 8 kostek czekolady, 60 ml likieru imbirowego.
Masło, melasę ,ciemny cukier i miód przełożyć do garnka i powoli podgrzewać. Następnie dodać , goździki, cynamon, imbir i pieprz.. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
Do lekko ostudzonej masy wbić jajka, dodać mleko, rozpuszczoną w wodzie sodę, mąkę i kakao. Na koniec dodać garść posiekanej czekolady.
Całość wlać do niedużej formy i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić.
Polewę należy przygotować w kąpieli wodnej dodając kolejno: mało, czekoladę cukier puder, kakao, likier. Piernik polać polewą. Pokroić w równe kostki .
A. Adamek