Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?
Pikantna zupa hiszpańska – przykładowy przepis
Składniki:
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasolki,odsączona
- 4 ząbki czosnku,posiekane
- 3-4 ziemniaki,
- 4 pikantne kiełbaski peperoni, pocięte na plasterki,
- włoszczyzna,
- przecier pomidorowy,
- bulion warzywny lub mięsny,
- 2 liście laurowe,
- oregano,
- szczypta ostrej czerwonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Usmaż na oliwie czosnek, cebulę i kiełbaski. Przygotuj bulion, dodaj do niego warzywa i ziemniaki, na koniec wrzuć przecier pomidorowy oraz podsmażone wcześniej składniki. Dorzuć przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i podduś, aż wszystko będzie miękkie. Podawaj z czosnkowymi grzankami.
Smacznego!
Sabina Sosnowska