smaczne-i-zdrowe-pikantne-zupy

Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?

Pikantna zupa hiszpańska – przykładowy przepis

Składniki:

  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasolki,odsączona
  • 4 ząbki czosnku,posiekane
  • 3-4 ziemniaki,
  • 4 pikantne kiełbaski peperoni, pocięte na plasterki,
  • włoszczyzna,
  • przecier pomidorowy,
  • bulion warzywny lub mięsny,
  • 2 liście laurowe,
  • oregano,
  • szczypta ostrej czerwonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:

Usmaż na oliwie czosnek, cebulę i kiełbaski. Przygotuj bulion, dodaj do niego warzywa i ziemniaki, na koniec wrzuć przecier pomidorowy oraz podsmażone wcześniej składniki. Dorzuć przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i podduś, aż wszystko będzie miękkie. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

Smacznego!

Sabina Sosnowska