Sól to skarb, bez którego ciężko obyć się w kuchni. Ostatnio lekarze i dietetycy alarmują, że jemy jej za dużo, co nam szkodzi i grozi powikłaniami. Jednak sól jest niezbędna do życia i musimy ją spożywać, ale w odpowiednich ilościach. Grunt to znaleźć złoty środek.
Jak działa sól?
- Zapewnia utrzymanie równowagi elektrolitowej między wnętrzem a zewnętrzem komórek organizmu
- Bierze udział w procesie równoważenia poziomu cukru we krwi
- Jest potrzebna do prawidłowego tworzenia i funkcjonowania włókien nerwowych
- Pozytywnie wpływa na trawienie, uczestniczy w przemianach energetycznych komórek naszego organizmu
- Wraz z potasem reguluje równowagę kwasowo – zasadową
- Jest konieczna do tego, aby dobrze działały wszystkie mięśnie – w tym serce
Ile soli?
Wystarczająca dla naszego organizmu dawka to 1g soli dziennie, dopuszczalna jest porcja 6 g czyli łyżeczka dziennie. Tymczasem dietetycy biją na alarm: jemy ponad 15 g! Dzieje się tak dlatego, że zapominamy o tym, że znajduje się ona w większości gotowych produktów, np. w chlebie, zupkach, majonezie czy sosach w proszku. Spora ilość soli jest także w wędlinach i peklowanych mięsach, konserwach, kiszonkach, marynatach. Jeśli jeszcze dodatkowo dosalamy własne dania, w sumie spożywamy jej kilkakrotnie więcej niż potrzebujemy, co jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia.
Nadmiar soli prowadzi do:
- nadciśnienia
- chorób krążenia
- tycia
- rozwoju osteoporozy i nowotworów
Warto zastanowić się nad naszą codzienną dietą i odłożyć solniczkę, w sytuacji kiedy jest ona naprawdę zbędna. Pamiętajmy o tym, że aby poprawić smak naszych potraw możemy użyć przeróżnych przypraw, które również wyśmienicie podkreślą smak jedzenia i rozpieszczą nasze podniebienia.
Która sól jest zdrowsza?
Wybierając sól, sięgajmy zwłaszcza po kamienną lub morską. Sól morska jest prawdziwą skarbnicą zdrowotnych właściwości. Oprócz chloru i sodu zawiera 80 innych ważnych dla naszego zdrowia substancji, m.in. siarkę, miedź, fluor, tytan, mangan itd. Zawiera niezbędna do życia pierwiastki: magnez, potas, wapń, cynk, żelazo, krzem, fosfor, jod.
Sól kuchenna (rafinowana) wypada bardzo blado przy soli morskiej. Dlatego, Drogie Czytelniczki w trosce o zdrowie nasze i naszej rodziny, wybierajmy sól morską do naszej kuchni.
Zuzanna Górka