spirulina-niezwykle-bialko

Spirulina jest u nas produktem niemal nieznanym, choć na stołach Majów i Azteków gościła od setek lat, jest głównym źródlem białka dla mieszkańców afrykańskiego Czadu. Jej właściwości biały człowiek docenił dopiero w latach ’70 ubiegłego wieku.

Suplement diety

Co wyróżnia spirulinę wśród innych suplementów diety? Przede wszystkim niezwykle wysoka zawartość białka – aż 60%! Dodatkowo zawiera praktycznie wszystkie niezbędne do życia aminokwasy i nienasycone tłuszcze. 100 gram spiruliny pokrywa ponad 200% dziennego spożycia na witaminę B1, a witaminy B2 – aż 300%!

Ponadto spirulina zawiera witaminę B5, B6, B9, oraz niezwykle dużo witaminy K – dlatego nie mogą jej spożywać osoby, które zażywają leki obniżające krzepliwość krwi. Jakby tego było mało, 100 gram tej substancji pokrywa dobowe zapotrzebowanie człowieka na magnez i żelazo, zawiera również witaminy C, D i E, fosfor, potas i wapń.

Ta mikroalga jest bardzo łatwo przyswajalna przez człowieka, dzięki czemu praktycznie nie ma strat mikro- i makroelementów podczas trawienia.

Należy jednak uważać – często producenci zachwalają spirulinę jako główne źródło witaminy B12. Badania laboratoryjne jednak wykazały, że ta zawarta w algach nie jest aktywna – znaczy to, że nie wchodzi w reakcje z ludzkim organizmem i jest wydalana w niezmienionej formie. Dlatego przestrzega się przed stosowaniem spiruliny jako uzupełnienia niedoboru właśnie tej witaminy.

Joanna Pastuszka-Roczek