dania z kurkami

Kurki to ulubione grzyby wielu osób. W sezonie letnim, możemy przygotować z nich pyszne potrawy. Poznajcie nasze sprawdzone przepisy na dania z kurkami.

Lato pachnące kurkami

Kurek a właściwie pieprznik jadalny, to charakterystyczny gatunek grzybów, o żółtym kolorze. Pieprzowo – owocowy zapach oraz wyjątkowy smak pozwala na przygotowanie z kurek wyśmienitych dań. Latem warto wykorzystać moment, kiedy kurki są dostępne na targowiskach czy w lokalnych sklepach. Sprawdzone przepisy na dania z kurkami pozwolą na samodzielne przygotowanie pysznych dań, które zachwycą naszych bliskich i gości.

Tarta z kurkami i fetą

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masło
  • 0,25 g soli
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g kurek
  • 2 jajka
  • 50 g śmietany 18%
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 100 g sera feta
  • tymianek
  • pieprz

Przygotowanie:

Schłodzone masło siekamy z mąką i żółtkiem. Dodajemy 3 łyżki wody i zagniatamy. Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na blaszkę na tartę, obciążając spód ciasto grochem czy fasolą. Ciasto pieczemy 20 minut, w temperaturze 200 stopni. Kurki smażymy na maśle, aż grzyby puszczą wodę i ją wyparują. Na patelni smażymy także posiekaną cebulę i czosnek. Nadzienie tarty przygotowujemy, mieszając jogurt, śmietanę, jajka, przyprawy oraz tymianek. Na spód tarty wykładamy kurki, cebulę z czosnkiem i masę.Tartę pieczemy przez ok. 20-30 minut, w temperaturze 180 stopni.

Ryż z bobem i kurkami

Składniki:

  • 250 g bobu
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu w woreczku
  • 40 g masła
  • 300 g kurek
  • 0,3 szklanki śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie a następnie odcedzamy i obieramy z łupinek. Ryż również gotujemy. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na maśle. Kurki myjemy i dodajemy do cebuli, smażąc razem składniki. Doprawiamy grzyby solą i pieprzem. Dodajemy do patelni ryż oraz bób. Następnie wlewamy śmietanę, przyprawiamy curry i całość mieszamy. Do dania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Pizza z kurkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • cukier
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wody
  • bazylia
  • 2 szklanki świeżych kurek
  • 150 g pora
  • 10 plastrów szynki
  • 250 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ulubione zioła

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z wodą, solą,cukrem i 1 łyżeczką mąki, pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę, jajko, sól oraz oliwę z oliwek, wyrabiamy z zaczynem na ciasto. Pozostawiamy je do wyrośnięcia. Oczyszczone kurki smażymy na maśle, z odrobina ulubionych ziół. Następnie zalewamy wodą, dusimy i doprawiamy do smaku. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos z koncentratu, wody, bazylii, cukru, soli oraz pieprzu. Mieszamy składniki aż dobrze się połączą. Por kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na patelni. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem i formujemy na kształt pizzy. Smarujemy powierzchnię ciasta sosem pomidorowym. Układamy na pizzy por i szynkę a a następnie kurki. Wierzch pizzy posypujemy startym żółtym serem i pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez ok. 25 minut.

Nadziewana cukinia

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 150 g kurek
  • 1 cebula
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów
  • olej
  • czosnek
  • przyprawa do mies
  • zioła prowansalskie
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

kurkiCukinie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni razem z oczyszczonymi kurkami. Do całości dostajemy mięso, zioła i przyprawy. Następnie dodajemy pomidory i czekamy aż zalewa odparuje. Cukinie posypujemy odrobiną soli i pieprzy, wypełniamy ich środki farszem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Cukinie pieczemy przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Katarzyna Antos