Każdy zakątek świata ma swój street food, który pozwala nam lepiej poznać daną kulturę i niesamowite smaki. Ale czy to tylko lokalna przyjemność czy wizja zatrucia pokarmowego? Jak podchodzić do jedzenia z ulicy?
Street food – uliczne jedzenie
Najlepiej poznaje się daną kulturę przez kuchnię, oczywiście lokalną, wyjątkową i zaskakującą swoim smakiem oraz aromatem. I nie mamy na myśli drogich restauracji czy popularnych sieciówek, które znajdziemy wszędzie. Street food to uliczne jedzenie, które jest popularne w krajach azjatyckich. Stoiska z pysznościami piętrzą się na ulicach miast. Na każdym kroku możemy dostać jedzenie, przygotowywane na naszych oczach. Szybko, tanio i pysznie, bo taka jest idea street food. Podróżnicy wielokrotnie polecają w programach czy poradnikach, by w ten sposób odrywać kraje i ich kulturę, przez jedzenie właśnie. Niektórzy sceptycznie podchodzą do takiego jedzenia, obawiając się dolegliwości pokarmowych. Czy słusznie? Czy można temu zapobiec?
Przyjemność kontra zatrucie
Lokalne przysmaki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nietypowe potrawy zachęcają by ich spróbować. Próbowanie nowych doznań może zakończyć się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak biegunki, bóle brzucha czy wymioty, co zmusi nas do wizyty u lekarza czy pozostania w hotelu. Anie tego oczekujemy od wyjazdu w nieznane. Dlatego warto trzymać się kilku zasad, które pozwolą uniknąć nam nieprzyjemnych sytuacji. Pierwsza zasada głosi, że tam gdzie są kolejki, czyli mnóstwo klientów, z pewnością możemy liczyć na coś pysznego. Takie miejsca to gwarancja bezpiecznego jedzenia. Pewne lokalizacje z wieloma kilentami gwarantują nam świeże składniki. W końcu przy tak dużej liczbie gości jedzenie trzeba przygotowywać na bieżąco. Warto więc postać dłużej w kolejce, by przekonać się jak wspaniałe może być lokalne jedzenie.
Zanim wybierzemy się do danego kraju, poczytajmy nieco na temat lokalnej kuchni. Sprawdźmy na forach gdzie i co warto zjeść, jakie składniki są najbardziej popularne i jak powinny być przygotowywane. Taka bezcenna wiedza pozwoli na dotarcie do najlepszych miejsc, które zagwarantują nam niezapomniane wrażenia kulinarne. Z pewnością spotkamy na swojej drodze mnóstwo stoisk z jedzeniem typu street food. Jeśli cokolwiek wzbudzi nasz niepokój, jedzenie będzie wyglądać podejrzanie, poszukajmy innego miejsca. Nie ryzykujmy swojego zdrowia i udanego urlopu. A kilka metrów dalej może okazać się, że spotkamy inną knajpkę, która spełni nasze oczekiwania.
W niektórych krajach egzotycznych woda nie jest zdatna do picia, przez liczne zanieczyszczenia, dlatego zarówno mieszkańcy jak i turyści powinni korzystać z wody butelkowanej. Dlatego uważajmy na świeże owoce i warzywa, które obowiązkowo umyjmy wodą z butelki przed spożyciem. Nie kupujmy sałatek i nie zamawiajmy napojów czy drinków z lodem. Wtedy nie trudno o zatrucie pokarmowe.
Dbajmy o swoje zdrowie i higienę. Jedźmy w miejscach, które wzbudzają nasze zaufanie i są polecane przez lokalną społeczność. Próbujmy, smakujmy i odkrywajmy nowy wymiar kuchni oraz odległej kultury. A wszystko to z dozą rozsądku i rozwagi.
Katarzyna Antos