Zapach grzybów ewidentnie kojarzony jest z lasem, naturą i Bożym Narodzeniem. Właśnie na te święta przygotowujemy potrawy z grzybami. Nasze świąteczne przepisy pomogą w przygotowaniu pysznych i aromatycznych dań.
Potrawy z grzybami
Niektórzy obawiają się grzybów, ponieważ łatwo o zatrucie nimi. Jednak gdy kupujemy je ze sprawdzonych źródeł i odpowiednio je przygotujemy, możemy ze spokojem cieszyć się ich smakiem i zapachem. Jesień to sezon na grzybobranie. Zebrane wtedy grzyby możemy zamrozić lub ususzyć. Na święta Bożego Narodzenia będą jak znalazł. Przygotujemy z nimi uszka, pierogi, czy tradycyjną zupę grzybową. Podkręcimy smak wigilijnego barszczu i bigosu. Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań z dodatkiem leśnych darów.
Zupa grzybowa z łazankami
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 l bulionu
- 300 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie myjemy i zalewamy wodą, by napęczniały. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Grzyby wyjmujemy z wody i kroimy w paski. Smażymy chwilę razem z cebulą. Grzyby i cebulę dodajemy do bulionu. Do bulionu dolewamy także wodę, w której moczyły się grzyby. Wcześniej warto ją przecedzić. Zupę gotujemy na wolnym ogniu. Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy i tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka. Zupę grzybową doprawiamy do smaku i zagotowujemy. W osolonej wodzie gotujemy makaron łazanki i podajemy z nim zupę.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 250 g mąki
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- 150 g ugotowanych grzybów
- 150 g białej kapusty lub kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło podgrzewamy z mlekiem i odrobiną soli. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Grzyby gotujemy w bulionie, oszczędzamy i drobno siekamy. Cebulę, czosnek i kapustę drobno siekamy. Jeśli używamy kapusty kiszonej, wcześniej należy ją kilka razy wypłukać. Wtedy możemy przemielić ją przez maszynkę. Kapustę łączymy z grzybami, cebulą, czosnkiem i przyprawiamy sola oraz pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy koła. Na środek każdego nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie, przez ok. 3 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podajemy polane usmażoną cebulką i roztopionym masłem.
Paszteciki grzybowe
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 80 g drożdży
- 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz
- 1 kostkabulionu grzybowego
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 50 g masła
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą, by napęczniały. Drożdże łączymy ze śmietaną i odstawiamy do wyrośnięcia. Po kwadransie wyrabiamy ciasto, łącząc składniki. Zawijamy w ściereczkę i wkładamy do miseczki z zimną wodą, czekając aż wypłynie na powierzchnię. Kapustę płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Gotujemy ją a następnie odcedzamy. Grzyby gotujemy w bulionie i drobno siekamy, a cebule kroimy i smażymy. Kapustę dusimy z cebulą i grzybami, a następnie doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego kwadraty. Nakładamy farsz i zlepiamy paszteciki. Pieczemy paszteciki grzybowe na złoty kolor przez ok. 20 minut. Podajemy z czerwonym barszczem.
Wigilijny barszcz czerwony
Składniki:
- 2 kg buraków
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki octu
- suszone grzyby
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki obieramy, kroimy zalewamy bulionem i gotujemy. Dodajemy do nich czosnek, grzyby i zioła. odstawić na noc do lodówki. Barszcz najlepiej smakuje z dodatkiem uszek czy pasztecików grzybowych.
Katarzyna Antos