szkodliwe-polaczenia-menu

Warto dbać o różnorodny jadłospis. W tym celu jemy dużo warzyw, czasem zażywamy witaminowe suplementy łącząc je ze sobą w rozmaitych konfiguracjach nie rozważając konsekwencji. Smaczna i kolorowa sałatka z dodatkiem ogórka i pomidora? To akurat nie jest dobry pomysł. Sprawdź z jakich jeszcze innych połączeń warto zrezygnować.

To się gryzie

Oto kilka popularnych połączeń składników i potraw, z których najlepiej zrezygnować. Dowiedz się dlaczego.

  • ogórek z pomidorem
    Bardzo często podawane razem np. w sałatce ze śmietaną i koperkiem, są zupełnym kulinarnym niewypałem. Ogórki skutecznie likwidują zawartą w pomidorach witaminę C. Niszczy ją zawarta w ogórkach askorbinaza. Pamiętaj – ogórki jemy bez dodatku innych warzyw.

  • pomidor z białym serem
    Szkodzi na stawy. Kwasy zawarte w pomidorach łączą się z wapniem, co skutkuje odkładaniem się w stawach powstałych nierozpuszczalnych kryształków.
  • herbata z cytryną
    Trudno to sobie wyobrazić, bo to nawyk wielu osób. A jednak! Kwasy zawarte w cytrynie wchodzą w reakcje z szkodliwym dala organizmu glinem zawartym w herbacie (odpowiada on za zmiany w mózgu, możliwość choroby Alzheimera) i sprawiają, że glin jest przyswajalny. W czystej herbacie glin się nie przyswaja.

Anna Konopka