W okresie menopauzy w organizmie kobiety zachodzi szereg zmian. Niektóre mają ścisły związek z zachowaniem tarczycy, wrażliwej na huśtawki hormonalne naszego organizmu. Jak zaradzić niedoczynności tarczycy?
Tarczyca a dieta podczas menopauzy
Tarczyca, jako gruczoł produkujący hormony, jest wrażliwa na wszelkie zmiany i zaburzenia równowagi gospodarki hormonalnej naszych organizmów. Gdy kobieta wchodzi w okres klimakterium, stara się zniwelować różnymi sposobami towarzyszące menopauzie niedogodności.
Wiele słyszy się o dobroczynnym wpływie soi na kobiecy organizm. Ze względu na zawarte w soi izoflawony, pochodne estrogenu, dieta sojowa pomaga uzupełniać niedobór hormonów i zniwelować np. uderzenia gorąca. Niestety spożywanie soi w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, ponieważ obniża ona przyswajalność jodu przez organizm. Podobnie rzecz ma się z warzywami kapustnymi (brukselka, kalafior, kapusta) oraz rzepą i brukwią. Oczywiście, zrównoważone ilości tych produktów w diecie nie powinny zaszkodzić.
Kanka